ASK logo

spinoza handschrift

Op de site van 'Dode denkers.com' is een posthuum interview met Spinoza verschenen onder de titel: 'Klimaatverandering is geen verstoring van de natuur.'
Door Ruben Endendijk en Michiel Zonneveld.

https://dodedenkers.com/postuum-interview-spinoza-klimaatverandering-is-geen-verstoring-van-de-natuur/

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Na Wat is God? Filosofen en schrijvers op zoek en Wat is God? Wetenschappers en kunstenaars op zoek is dit voorjaar het derde boek van oud-bestuurslid van de Spinozakring Ton de Kok verschenen: God voor niet-gelovigen. De God van Spinoza. 

Over dit boek, van de uitgever

Ton de Kok legt in lichtvoetige stijl uit hoe Spinoza tot een rationeel godsbeeld kwam en wat zijn ‘God’ voor ons levensgeluk kan betekenen. De God van Spinoza valt samen met de natuur en wij mensen zijn een tijdelijke verschijningsvorm van God Natuur. Spinoza maakt ons duidelijk dat wij onze onzekerheden, angsten en twijfels de baas kunnen worden als wij bereid zijn de wetten van God Natuur te aanvaarden en in Haar wetten te berusten.

Wie zich rekenschap geeft van de werking van de natuur zal harmonie, vrede en rust oogsten, beloofde Spinoza ons. Spinozisten zoals Ton de Kok hebben die ervaring in hun dagelijks leven.

Ton de Kok is gepromoveerd in de geesteswetenschappen, oudmarinier, voormalig lid van de Tweede Kamer en tegenwoordig docent godsdienstfilosofie op een middelbare school in Amsterdam.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Susan Wolf will hold the Spinoza Chair of the Department of Philosophy of the Faculty of Humanities in the second term of the academic year 2017-2018 and will be delivering the accompanying two Spinoza Lectures on 'Responsible Humanity'.

Wolf's first Spinoza Lecture is entitled ‘Aesthetic Responsibility'.

Philosophers often distinguish between causal responsibility and moral responsibility, taking the latter to be an important mark of our distinctive humanity. But focusing exclusively on the attitudes and judgments we form toward people on the basis of their moral characters and behavior leads us to overly narrow conceptions both of responsibility and of humanity. As a corrective, this lecture considers the attitudes and judgments we make of artists on the basis of their artwork. By attending to the way in which artists may be aesthetically responsible for their creations, we can develop a richer understanding of responsibility and a more comprehensive idea of humanity.

On Thursday 17 May, Wolf will be holding a first Spinoza Lecture entitled 'Aesthetic Responsibility'.

On Thursday 14 June, Wolf will be holding a second Spinoza Lecture entitled 'Selves Like Us'.

Susan Wolf - Spinoza Leerstoel Wijsbegeerte

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Lezing Derk Pereboom (Cornell University),
Spinoza, Free Will, and the Legacy of the Radical Enlightenment.

5 april 2018 VU Amsterdam
15.30-17.00 uur
Kamer HG-05A36, Hoofdgebouw VU, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Research Institute CLUE+, the Department of Philosophy, Study Association Icarus present: VU Philosophy Colloquium April 2018


Programma:
15.30 Opening
15.35-16.20 Lezing Derk Pereboom
16.20 -17.00 Q&A

Daarna drankje bij Icarus.

'About the Lecture:
Spinoza, Free Will, and the Legacy of the Radical Enlightenment. Spinoza contends in his Ethics that we do not have "absolute or free will;" that is, we do not have the faculty of willing or not willing defended by Descartes, and we are always causally determined to act as we do. Spinoza also argues that "knowledge of this doctrine is to our advantage in life," both personal and social. Leading figures of the Radical Enlightenment subsequently endorsed this position. After setting out Spinoza's argument for skepticism about free will, this lecture will assess his claims for its value in human life in the context of the Radical Enlightenment's aspirations.

About the Speaker:
Derk Pereboom is the Susan Linn Sage Professor of Philosophy and Ethics at Cornell University. His research areas are free will and moral responsibility, philosophy of mind, Kant, and philosophy of religion, and he is the author of Living without Free Will (Cambridge 2001), Consciousness and the Prospects of Physicalism (Oxford 2011), and Free Will, Agency, and Meaning in Life (Oxford 2014).'

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op 11 december vindt in de Oosterhuiszaal van de Rode hoed de 'Bucketlist Filosofie- Spinoza's Ethica' plaats. Een gesprek met Maarten van Buuren, Nelleke Noordervliet en Martin Appelo over de inzichten van Spinoza, die hij heeft beschreven in zijn boek 'ethica'.

Voor meer informatie zie: http://www.rodehoed.nl/nl/programma/agenda/event/919/Ethica--Spinoza?filter=1

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Spinoza: Ethica, uit het Latijn vertaald en toegelicht, deel 1 vertaling, 256 blz., deel 2 toelichting, 432 blz. Werchter: Uitgeverij Coriarius, 2017.

Een nieuwe uitgave van Spinoza’s meesterwerk toegankelijk gemaakt voor een ruim Nederlandstalig publiek.
Uitgeverij Coriarius publiceert dit werk zonder winstoogmerk, zodat de prijs heel bescheiden kon blijven: € 32 verzendkosten inbegrepen; voor Nederland € 35.

Het werk wordt nu tijdelijk aangeboden voor de:
introductie- en vriendenprijs van
€ 25 verzendkosten inbegrepen; voor Nederland € 28
voor de beide delen samen, die niet afzonderlijk verkocht worden.
Eenvoudig te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een mailtje met opgave van het leveringsadres volstaat.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

De beroemde filosoof Spinoza is moeilijk te doorgronden. Emeritus hoogleraar Maarten van Buuren heeft in 2016 twee boeken over Spinoza gepubliceerd, waarin hij diens filosofie op nauwgezette en verhelderende manier analyseert. Volgens Van Buuren is de kern van Spinoza’s ethiek de bevrijding van bevoogding en het streven om in overeenstemming te leven met de wereld en met zichzelf. Een aantal sleutelbegrippen in Spinoza’s filosofie zijn de immanente, in de natuur-inwonende God, zelfbeschikking, de rede, intuïtie, macht en zelftoe-eigening.

In dit boek bespreekt Toon van Eyck deze sleutelbegrippen aan de hand van de analyse van Van Buuren en de filosofie van Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcendente Meditatie (TM) techniek. Filosofische begrippen blijven echter tandeloos zonder mogelijkheden om deze ideeën te verwerkelijken. Een synthese van filosofisch redeneren en praktijken voor bewustzijnsontwikkeling is nodig. Hoewel Spinoza een ethiek zonder metafysica voorstond, is Van Eijk van mening dat daadwerkelijk wijs handelen moeilijk zonder enige metafysische bagage kan.

Meer informatie over het boek.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op dinsdag 28 november zal Maarten van Buuren in de Athenaeum Boekhandel aan de Roetersstraat een lezing houden over zijn nieuwe vertaling van de Ethica van Spinoza. Maarten van Buuren is bij deze nieuwe vertaling uitgegaan van een nauwkeurige analyse van Spinoza's terminologie. Dat heeft een vertaling opgeleverd die het Latijnse origineel dichter dan ooit benadert en tevens een nieuw en verhelderend licht werpt op de sleutelbegrippen van Spinoza's denken. De vertaling wordt begeleid door verklarende aantekeningen en een samenvatting. Deze nieuwe editie is een must voor alle liefhebbers van Spinoza en filosofie.

De avond begint om 19.30 uur. De lezing zal een klein uurtje duren met een borrel na afloop. Toegang is gratis, maar wel heel graag even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie op de Atheneum website.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Hij is er weer: het affiche voor de aankomende Spinozadag. Het ontwerp, net als andere jaren, weer van de hand van Floor Wesseling.

De poster van SPINOZADAG 2017De poster van SPINOZADAG 2017

pdfLees het programma.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op 7 juli jl tijdens de feestelijke bijeenkomst 10 jaar Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft de directeur Martin Berendse officieel aangekondigd
dat de OBA een speciale Spinoza-bibliotheek in haar gebouw wil onderbrengen. Een bibliotheek met een eigen specifieke studieruimte die wordt gevormd op basis
van de Spinoza-verzamelingen van betrokken liefhebbers die hun kennis en rijkdom willen delen met anderen. De Amsterdamse Spinoza Kring is uitgenodigd om hier invulling aan te geven. Ook is aangeboden om de introductie cursussen en studiegroepen van de Kring in de OBA te laten plaats vinden. De verwachting is dat begin 2018 deze Spinoza-bibliotheek in gebruik genomen kan worden.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Evenals voorgaande jaren organiseert Jossi Efrat deze nazomer Spinozaexcursies, en wel op de zondagen 27 augustus en 24 september. Deelnemers reizen met eigen auto van Amsterdam via Ouderkerk aan de Amstel naar Rijnsburg, Voorburg en Den Haag, waarbij overal gelegenheid is om rond te kijken en de historische situatie wordt opgeroepen via illustraties. 

Aanvang excursie: om 10 uur, bij de ingang van de "Esnoga", de grote Portugese synagoge, op het Mr. Visserplein (Jonas Daniel Meijerplein)
Amsterdam, 1011 PL, tegenover het Joodse museum. Parkeren kan in de buurt, is meestal gratis tot 12 uur. Trams: 9 en 14. Metro: Waterlooplein.

Tijdschema: Gezien de ervaring van verleden jaren proberen we een tamelijk strak schema te handhaven, zodat de excursie niet te veel uitloopt. Er zal even tijd zijn voor een korte lunch, er is een café in Ouderkerk. Men kan uiteraard wel even stoppen onderweg voor toilet. Er zijn toiletten in de Amsterdamse synagoge en in Rijnsburg.
We proberen omstreeks 12 uur al uit centrum Amsterdam weg te rijden.
Bezichtiging in Ouderkerk is dan van 1230 tot 1320. Lunchpauze Ouderkerk tot 1350. Bezichtiging huisje in Rijnsburg van 1420 tot 1520. Hofwijck en wandeling in Voorburg: 16 - 1715. Rondleiding in den Haag vanaf ca. 1745 uur. Einde excursie ca. 1845 - 19 uur.

Heren dienen in de synagoge en op de joodse begraafplaats een pet, of elk ander hoofddeksel te dragen. Voor dames geen bijzondere kleding nodig.

Kosten; € 20.- p.p., dit is incl. een mapje met kopiën van relevante oude plaatjes. Excl. evt. entreegeld Portugese synagoge, museum Hofwijck in Voorburg en het Spinozahuisje in Rijnsburg. (Alle drie zijn gratis voor houders van de Museumjaarkaart.) Entree tuin van Hofwijck is gratis.

Aanmeldingen: Jossi Efrat, 030-70-700-49, 06-122-05-889
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Behalve de vertaling van de brieven over God door Karel D'huyvetters, waarover onder meer, ziet binnenkort weer een nieuw Nederlandstalig Spinozaboek het licht. Op 1 februari vindt vanaf 17.00 uur de presentatie plaats van Kees Schuyt, Spinoza en de vreugde van het inzicht. Persoonlijke en politieke vrijheid in een stabiele democratie, in boekhandel Athaneum. Organisator van de presentatie Spui25 (www.spui25.nl , ook voor aanmelden): "Spinoza lezen blijft lastig, maar Kees Schuyt presenteert tijdens dit programma niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza, maar hij doet verslag van zijn persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. In het boek wordt aan de hand van citaten een aantal vaak als moeilijk beschouwde raadsels van Spinoza’s filosofie systematisch uitgelegd en ontrafeld. Bestaat er een bestaansdrang, Spinoza’s conatus, die mensen voort doet leven, ook onder de meest bittere omstandigheden? Is kennis en inzicht gradueel van aard? Hoe verhouden vrijheid en determinisme zich tot elkaar? Was Spinoza echt van mening dat ‘het kwaad niet bestaat’? Hierbij gaat Schuyt kritiek op enkele denkbeelden van Spinoza zelf of van hedendaagse bewonderaars niet uit de weg."

Karel D’huyvetters, Spinoza: de Brieven over God. Uit het Latijn vertaald en toegelicht, Uitgeverij Coriarius, 2016, 253 blz. paperback 17 x 24 cm. ISBN 9789082602104

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.