ASK logo

spinoza handschrift

Op 11 december vindt in de Oosterhuiszaal van de Rode hoed de 'Bucketlist Filosofie- Spinoza's Ethica' plaats. Een gesprek met Maarten van Buuren, Nelleke Noordervliet en Martin Appelo over de inzichten van Spinoza, die hij heeft beschreven in zijn boek 'ethica'.

Voor meer informatie zie: http://www.rodehoed.nl/nl/programma/agenda/event/919/Ethica--Spinoza?filter=1

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Spinoza: Ethica, uit het Latijn vertaald en toegelicht, deel 1 vertaling, 256 blz., deel 2 toelichting, 432 blz. Werchter: Uitgeverij Coriarius, 2017.

Een nieuwe uitgave van Spinoza’s meesterwerk toegankelijk gemaakt voor een ruim Nederlandstalig publiek.
Uitgeverij Coriarius publiceert dit werk zonder winstoogmerk, zodat de prijs heel bescheiden kon blijven: € 32 verzendkosten inbegrepen; voor Nederland € 35.

Het werk wordt nu tijdelijk aangeboden voor de:
introductie- en vriendenprijs van
€ 25 verzendkosten inbegrepen; voor Nederland € 28
voor de beide delen samen, die niet afzonderlijk verkocht worden.
Eenvoudig te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een mailtje met opgave van het leveringsadres volstaat.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

De beroemde filosoof Spinoza is moeilijk te doorgronden. Emeritus hoogleraar Maarten van Buuren heeft in 2016 twee boeken over Spinoza gepubliceerd, waarin hij diens filosofie op nauwgezette en verhelderende manier analyseert. Volgens Van Buuren is de kern van Spinoza’s ethiek de bevrijding van bevoogding en het streven om in overeenstemming te leven met de wereld en met zichzelf. Een aantal sleutelbegrippen in Spinoza’s filosofie zijn de immanente, in de natuur-inwonende God, zelfbeschikking, de rede, intuïtie, macht en zelftoe-eigening.

In dit boek bespreekt Toon van Eyck deze sleutelbegrippen aan de hand van de analyse van Van Buuren en de filosofie van Maharishi Mahesh Yogi, de grondlegger van de Transcendente Meditatie (TM) techniek. Filosofische begrippen blijven echter tandeloos zonder mogelijkheden om deze ideeën te verwerkelijken. Een synthese van filosofisch redeneren en praktijken voor bewustzijnsontwikkeling is nodig. Hoewel Spinoza een ethiek zonder metafysica voorstond, is Van Eijk van mening dat daadwerkelijk wijs handelen moeilijk zonder enige metafysische bagage kan.

Meer informatie over het boek.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op dinsdag 28 november zal Maarten van Buuren in de Athenaeum Boekhandel aan de Roetersstraat een lezing houden over zijn nieuwe vertaling van de Ethica van Spinoza. Maarten van Buuren is bij deze nieuwe vertaling uitgegaan van een nauwkeurige analyse van Spinoza's terminologie. Dat heeft een vertaling opgeleverd die het Latijnse origineel dichter dan ooit benadert en tevens een nieuw en verhelderend licht werpt op de sleutelbegrippen van Spinoza's denken. De vertaling wordt begeleid door verklarende aantekeningen en een samenvatting. Deze nieuwe editie is een must voor alle liefhebbers van Spinoza en filosofie.

De avond begint om 19.30 uur. De lezing zal een klein uurtje duren met een borrel na afloop. Toegang is gratis, maar wel heel graag even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie op de Atheneum website.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Hij is er weer: het affiche voor de aankomende Spinozadag. Het ontwerp, net als andere jaren, weer van de hand van Floor Wesseling.

De poster van SPINOZADAG 2017De poster van SPINOZADAG 2017

pdfLees het programma.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op 7 juli jl tijdens de feestelijke bijeenkomst 10 jaar Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft de directeur Martin Berendse officieel aangekondigd
dat de OBA een speciale Spinoza-bibliotheek in haar gebouw wil onderbrengen. Een bibliotheek met een eigen specifieke studieruimte die wordt gevormd op basis
van de Spinoza-verzamelingen van betrokken liefhebbers die hun kennis en rijkdom willen delen met anderen. De Amsterdamse Spinoza Kring is uitgenodigd om hier invulling aan te geven. Ook is aangeboden om de introductie cursussen en studiegroepen van de Kring in de OBA te laten plaats vinden. De verwachting is dat begin 2018 deze Spinoza-bibliotheek in gebruik genomen kan worden.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Evenals voorgaande jaren organiseert Jossi Efrat deze nazomer Spinozaexcursies, en wel op de zondagen 27 augustus en 24 september. Deelnemers reizen met eigen auto van Amsterdam via Ouderkerk aan de Amstel naar Rijnsburg, Voorburg en Den Haag, waarbij overal gelegenheid is om rond te kijken en de historische situatie wordt opgeroepen via illustraties. 

Aanvang excursie: om 10 uur, bij de ingang van de "Esnoga", de grote Portugese synagoge, op het Mr. Visserplein (Jonas Daniel Meijerplein)
Amsterdam, 1011 PL, tegenover het Joodse museum. Parkeren kan in de buurt, is meestal gratis tot 12 uur. Trams: 9 en 14. Metro: Waterlooplein.

Tijdschema: Gezien de ervaring van verleden jaren proberen we een tamelijk strak schema te handhaven, zodat de excursie niet te veel uitloopt. Er zal even tijd zijn voor een korte lunch, er is een café in Ouderkerk. Men kan uiteraard wel even stoppen onderweg voor toilet. Er zijn toiletten in de Amsterdamse synagoge en in Rijnsburg.
We proberen omstreeks 12 uur al uit centrum Amsterdam weg te rijden.
Bezichtiging in Ouderkerk is dan van 1230 tot 1320. Lunchpauze Ouderkerk tot 1350. Bezichtiging huisje in Rijnsburg van 1420 tot 1520. Hofwijck en wandeling in Voorburg: 16 - 1715. Rondleiding in den Haag vanaf ca. 1745 uur. Einde excursie ca. 1845 - 19 uur.

Heren dienen in de synagoge en op de joodse begraafplaats een pet, of elk ander hoofddeksel te dragen. Voor dames geen bijzondere kleding nodig.

Kosten; € 20.- p.p., dit is incl. een mapje met kopiën van relevante oude plaatjes. Excl. evt. entreegeld Portugese synagoge, museum Hofwijck in Voorburg en het Spinozahuisje in Rijnsburg. (Alle drie zijn gratis voor houders van de Museumjaarkaart.) Entree tuin van Hofwijck is gratis.

Aanmeldingen: Jossi Efrat, 030-70-700-49, 06-122-05-889
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Behalve de vertaling van de brieven over God door Karel D'huyvetters, waarover onder meer, ziet binnenkort weer een nieuw Nederlandstalig Spinozaboek het licht. Op 1 februari vindt vanaf 17.00 uur de presentatie plaats van Kees Schuyt, Spinoza en de vreugde van het inzicht. Persoonlijke en politieke vrijheid in een stabiele democratie, in boekhandel Athaneum. Organisator van de presentatie Spui25 (www.spui25.nl , ook voor aanmelden): "Spinoza lezen blijft lastig, maar Kees Schuyt presenteert tijdens dit programma niet de zoveelste inleiding in het denken van Spinoza, maar hij doet verslag van zijn persoonlijke, vijfentwintig jaar durende zoektocht om de vaak moeilijke thema’s van Spinoza onder de knie te krijgen. In het boek wordt aan de hand van citaten een aantal vaak als moeilijk beschouwde raadsels van Spinoza’s filosofie systematisch uitgelegd en ontrafeld. Bestaat er een bestaansdrang, Spinoza’s conatus, die mensen voort doet leven, ook onder de meest bittere omstandigheden? Is kennis en inzicht gradueel van aard? Hoe verhouden vrijheid en determinisme zich tot elkaar? Was Spinoza echt van mening dat ‘het kwaad niet bestaat’? Hierbij gaat Schuyt kritiek op enkele denkbeelden van Spinoza zelf of van hedendaagse bewonderaars niet uit de weg."

Karel D’huyvetters, Spinoza: de Brieven over God. Uit het Latijn vertaald en toegelicht, Uitgeverij Coriarius, 2016, 253 blz. paperback 17 x 24 cm. ISBN 9789082602104

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

In januari start een nieuwe Introductiecursus Spinoza op dinsdagmiddagen. De introductiecursus omvat 5 wekelijkse bijeenkomsten. Meer informatie over data, inhoud en aanmelding vindt u hier.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op deze pagina vindt u de lezingen van de Spinozadag 2016 terug. (Met dank aan Rinske Bosch en Eveline van Dijck (YOYmedia) voor de video's)

De opening van de dag, de introductie van The Spinoza Web en de introductie van Spinoza's politieke filosofie. 

 

De tekst van Henri Krop vindt u hier als PDF  pdfKropSpinozadag2016.pdf

Kijk hieronder de eerste lezing (Beeckman) terug. 

Van de lezing van dr. Beeckman is op haar eigen website een samenvatting terug te lezen. 

 

Kijk hieronder de tweede lezing (Kenning) terug.

De lezing van de heer Kenning is te downloaden als PDF. Spinoza: The Philosopher of Counter- Radicalization.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Op de Spinozadag van 27 november in Paradiso is The Spinoza Web gelanceerd. Deze website stelt zich tot doel om de kennis over Spinoza's leven, werken en filosofie te verzamelen en voor een divers publiek, van geïnteresseerde leek tot expert, toegankelijk te maken. De site (vooralsnog Engelstalig) is het resultaat van het NWO onderzoeksproject van Piet Steenbakkers, Jeroen van de Ven en Albert Gootjes (Universiteit Utrecht).

spinozaweb screenshot

Via https://spinozaweb.org/ kunnen gebruikers op twee manieren toegang krijgen tot de verzamelde gegevens. Voor de geïnteresseerde leek is er een multimediale 'Timeline', de experts kunnen hun hart ophalen met een database, waarin onder andere alle bekende zeventiende eeuwse edities van de werken van Spinoza beschreven staan, evenals de nu bekende brieven. Verder kan op personen en plaatsen worden gezocht. In de komende tijd zullen de mogelijkheden worden uitgebreid, en zal ook een Nederlandstalige versie beschikbaar komen.  

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Tijdens de tentoonstelling 'De glorie van het joodse boek' ( tot en met 8 januari 2017) is in het Joods Historisch Museum onder andere het manuscript van Spinoza's Ethica te zien dat enige jaren geleden in het Vaticaan is ontdekt. De tentoonstelling vindt plaats ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de bibliotheek Ets Haim, gehuisvest in de Portugese synagoge. 

Het 'Vaticaanse manuscript' was eigendom van Spinoza's kennis Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, die op reis in Rome een andere kennis van Spinoza tegen het lijf liep, de inmiddels tot het katholicisme bekeerde Niels Stensen. Die was Spinoza nu vijandig gezind en wist het manuscript over te dragen aan de inquisitie.  

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.