ASK logo

pintihuisplafond

Kees Schuyt (1943) is emeritus hoogleraar Sociologie (Leiden, UvA) en heeft zich in zijn onderzoek beziggehouden met de snijvlakken tussen sociologie, recht, en filosofie, bijvoorbeeld in onderzoeken over de verzorgingsstaat, criminaliteit of langdurige werkloosheid, maar ook over de filosofie van de sociale wetenschappen en tolerantie. Het denken van Spinoza heeft zijn langdurige belangstelling. In zijn meest recente werk Spinoza en de vreugde van het inzicht (2017) zet hij de resultaten van zijn Spinoza-studies uiteen voor een breed publiek.

Op de afgelopen Spinozadag hebben we kennis kunnen maken met Ierse filosoof David Kenning. Hij is tegenwoordig actief als adviseur van bestuurders, waaronder de gemeente Amsterdam, bij het tegengaan van radicalisering. Hij is ervan overtuigd dat de filosofie van Spinoza gebruikt kan worden om te laten zien hoe de drijvende kracht achter radicalisering eerder psychologisch dan ideologisch van aard is. Zijn oorspronkelijke interesse in de filosofie en persoon van Spinoza is verbonden met psychologie en psychoanalyse.

Na een internationale carrière als opera- en concertzangeres, waarin Anne Woodward (artiestennaam: Anne Haenen) ondergedompeld was in muziek, poëzie en emoties en de ‘passies’ vooral van binnenuit onderging, begon zij in 1999 een studie filosofie om de menselijke natuur meer objectief te leren begrijpen.

Vooral de filosofieën van de oudheid en die van Spinoza en Nietzsche intrigeerden haar en na haar afstuderen aan de Universiteit van Utrecht, is zij lezingen gaan geven en gaan schrijven over dit onderwerp, o.a. in verschillende (kunst)tijdschriften. Ook publiceerde zij een boek over Nietzsche als kunstenaar (The Art of Nietzsche), waaraan ook haar promotor Piet Steenbakkers meewerkte. Op dit moment is zij bezig met een dissertatie over Spinoza’s affiniteit met het Epicurisme.

Jeroen Bartels (dr. J.J.A. Bartels, 1941) was van 1976 tot 2003 werkzaam op het 'filosofisch instituut' van de universiteit van Groningen. Hij verzorgde daar ongeveer de eerste tien jaren de colleges voor de geschiedenis van de filosofie van de zeventiende eeuw en daarna die van de twintigste eeuw. Tevens werkte hij en werkt hij nog voor de SeniorenAcademie (vroeger de HOVO). Vanaf 1993 heeft hij zich lang bezig gehouden met de geschiedenis van het subject-begrip: hoe hebben mensen vanaf het begin van de moderne geschiedenis nagedacht over hun eigen bestaan en hun eigen rol in de wereld (dit resulteerde in drie delen 'De geschiedenis van het subject'). Vanaf het midden van de jaren negentig groeide zijn belangstelling voor de figuur van Spinoza. Diens denken is in zijn ogen ook in de werkelijkheid van nu onverminderd van belang.

Henri Krop (1954) studeerde filosofie en theologie in Leiden en Amsterdam en is als universitair hoofddocent Geschiedenis van de Wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2002 verscheen van zijn hand een uitgebreid geannoteerde vertaling van Spinoza's Ethica. Hij was hoofdredacteur van het blad Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland (1989-2003) en o.a. mede auteur van De draagbare Spinoza (2008) en The Dictionary of Seventeenth- and Eighteenth-Century Dutch Philosophers (2003).

Recentelijk verscheen van hem het boek Spinoza. Paradoxale icoon van Nederland dat in de Volkskrant werd omschreven als "De definitieve studie naar de ontvangst van Spinoza in Nederland."

Karianne Marx (1981) studeerde Wijsbegeerte en Geschiedenis in Utrecht. In 2004 studeerde zij af met een scriptie over Spinoza's kentheorie. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveerde ze begin 2010 op een historisch-wijsgerig proefschrift over Karl Leonhard Reinhold (1757-1823) en zijn receptie van de filosofie van Kant. Tijdens en na dit promotietraject werkte zij aan de VU als docent. Sinds 2012 is zij actief als zelfstandig docente filosofie en in opleiding tot mediator en coach. Per augustus 2014 is zij tevens in dienst als docent in de Geschiedenis van de Wijsbegeerte aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

gesprek 2

De ASK heeft ook interessante sprekers voor lezingen over Spinoza. Neem hierover contact op met het secretariaat: info@amsterdamsespinozakring.nl

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.