ASK logo

amsterdam

De Amsterdamse Spinoza Kring wil bevorderen dat Amsterdam de stad van Spinoza (1632-1677) en Spinoza het boegbeeld van Amsterdam wordt. Onder meer door het organiseren van cursussen, lezingen en een jaarlijkse Spinozadag wil de ASK een bijdrage leveren aan de verspreiding van de kennis over Spinoza's gedachtegoed.

De Stichting Amsterdamse Spinoza Kring is in 2006 opgericht door Frank van Kreuningen en Ruud Sillman. Els Agsteribbe, Haije Bouwman en Ton de Kok, vormden samen met hen het eerste bestuur. Niet lang daarna aangevuld met Ed Boumans als secretaris. Ze vonden elkaar in hun gezamenlijke enthousiasme voor de filosofie van Spinoza en hun behoefte hun kennis te delen. 

Frank van Kreuningen was vanaf het eerste begin tot aan 2016 met enorm enthousiasme en volharding voorzitter en drijvende kracht achter de Amsterdamse Spinoza Kring. Zijn streven naar een zelfstandig Spinozacentrum in Amsterdam staat nog altijd hoog op de agenda van de ASK en blijft ook voor het huidige bestuur een speerpunt in het beleid. Hij wist al die jaren veel (Spinoza)deskundigen aan zich te binden en ook bij het Amsterdams gemeentebestuur en burgemeester Van der Laan een gewillig oor te vinden voor de wensen van de ASK. Het heeft er mede toe geleid dat we ook nu nog in gesprek zijn met de gemeente voor een plaatsje in het Stadhuis (zie Spinozacentrum en ‘het stadhuis verbouwt’) en de aandacht voor Spinoza als Amsterdammer is mede dankzij zijn bezielende leiding nog altijd groeiende.

Ton de Kok schreef met twee andere spinozisten in 2007 een kritisch artikel in de NRC toen bleek dat Spinoza opzettelijk niet werd opgenomen in de eindexamenstof van het VWO. Ook een petitie, ondertekend door honderd bekende Nederlanders en aangeboden aan de minister van onderwijs, leidde niet tot aanpassing van de examenstof.
Spinoza is inmiddels opgenomen in de Nederlandse canon maar tot een vaste plaats binnen het curriculum van het middelbaar onderwijs heeft dat tot op heden niet geleid. In tegenstelling overigens tot het onderwijs in de ons omringende landen waar het belang van Spinoza en filosofie in het algemeen, nadrukkelijker wordt onderkent.

Op 24 mei 2016 heeft Frank van Kreuningen zijn taken als voorzitter en bestuurslid overgedragen aan Peter van Loon (a.i.). Helaas heeft Ed Boumans († 2015) onder meer door zijn ziekte zijn taken moeten neerleggen. Hij was voor de ASK een onmisbare kracht.

De stichting streeft naar het creëren van een plaats waar mensen met elkaar kunnen leren en nadenken over deze wereldberoemde zoon van Amsterdam. Een belangrijke stimulans was het baanbrekende boek Radicale Verlichting van professor Jonathan Israel, die overtuigend aantoont dat Spinoza al tijdens zijn leven enorm veel invloed had op het denken in heel Europa en dat zijn ideeën de grondslag vormden voor de latere (gematigde) Verlichting in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Het bestuur van de Amsterdamse Spinoza Kring bestaat uit:

Peter van Loon -  voorzitter (ad interim)
Wies Teepe - secretaris
Johan de Jong - penningmeester
Eliane Beyer 

gesprek 2

De ASK heeft ook interessante sprekers voor lezingen over Spinoza. Neem hierover contact op met het secretariaat: info@amsterdamsespinozakring.nl

HuisDePinto1

Huis de Pinto is de thuishaven van de ASK, hier is ons secreatriaat gevestigd.

Amsterdamse Spinoza Kring

Sint Antoniesbreestraat 69
1011 HB Amsterdam
06 - 43.49.89.15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun de ASK

Om nieuwe activiteiten te kunnen bekostigen zijn donaties hard nodig.

spinoza 1000 310

De Amsterdamse Spinozakring heeft een ANBI status.

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.