ASK logo

Het boekenbezit van Spinoza: een vrij toegankelijke catalogus

Nadat Spinoza in 1677 overleden was, werd door een notaris een inventaris gemaakt van zijn nagelaten inboedel. Veel was het niet, maar van de ongeveer 160 boeken werd wel een redelijk goede beschrijving gemaakt. En daarmee weten we welke boeken Spinoza tegen het einde van zijn leven in huis had.
De boeken werden verkocht en zijn zo verloren gegaan. Maar rond 1900 werd door de Vereniging Het Spinozahuis begonnen met een reconstructie van deze collectie door identieke exemplaren aan te kopen. Omdat het Spinozahuis in Rijnsburg nu een grondige verbouwing ondergaat, is deze boekencollectie tijdelijk ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek van Groningen.

Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om deze collectie te catalogiseren. De boeken van Spinoza, samengesteld door Jacob van Sluis en Tonnis Musschenga, bevat deze lijst van nagelaten boeken. Men kan deze catalogus als PDF-bestand downloaden. Let op: het is een groot bestand (27MB).

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.