ASK logo

spinoza handschrift

Tijdens de afgelopen Museumnacht (3 november 2012) hebben Jasper Jeensma (ontwerper) en Jochen Riester (docent reclame, communicatie en onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam) een lichtwerk op het Spinozabeeld aan de Amstel in Amsterdam geplaatst.

Spinoza verlicht© Jasper Jeensma & Jochen Riester, 2012 (www.a-m-f.nl)

"Het werk heeft als doel licht te schijnen op het belang van vrijheid, de kracht van het positieve gebruik van het denken en geluk. Het is ter overpeinzing voor alle Amsterdammers en burgemeester Eberhard van der Laan in het bijzonder, voor wiens werkkamer het beeld staat", aldus de makers van het opvallende lichtwerk.

Jasper Jeensma vervolgt: "Ik wilde altijd al een keer een hoed maken voor een Amsterdams standbeeld. Spinoza's hoofd leek geschikt. Toen kwam Jochen op het idee licht te gebruiken, de link met de Verlichting was snel gelegd.
We proberen zo veel mogelijk het verstikkende weg te nemen uit sferen. Ongeacht welke situatie dan ook, er lijkt altijd een machtshiërarchie op te doemen: apenrotstmechanismen. In de politiek is dit helaas ook het geval. Vandaar onze poging licht te schijnen op de taak van de staat: vrijheid."

Zie ook www.a-m-f.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.