ASK logo

spinoza handschrift

Werkgroep Tyssot de Patot uit Deventer stuurde ons de volgende oproep.

"Beste lezer,

Dit is een crowdfunding actie van een Deventer comité dat het historische boek Reizen en avonturen van Jacques Massé van Simon Tyssot de Patot (1655-1738) wil uitgeven. Deze Simon was een van de eersten die in de vroege Verlichting een reisboek schreef. Dit boek is verschenen in verschillende talen, alleen nooit in het Nederlands. Hij was, aldus de Britse historicus Jonathan Israel, één van de belangrijkste auteurs uit de vroege Verlichting. Maar in Nederland is deze Simon Tyssot de Patot, die vele jaren verbonden was aan het Athenaeum Illustre te Deventer, een onbekende figuur gebleven. Zijn bijzondere reisverhaal (onwillekeurig denk je dan aan boeken als Gullivers reizen of Robinson Crusoë) had ook een duidelijk maatschappelijke inhoud. De auteur maakte aannemelijk dat verschillende culturen naast elkaar kunnen bestaan. Een novum in de tijd van Tyssot de Patot, zo begin 18de eeuw. Hij was met zijn boek een voorloper. Maar door het feit dat hij niet in het Nederlands schreef relatief, is hij onbekend gebleven. Dat vinden wij onterecht.
We willen dus heel graag een Nederlandse vertaling van zijn opmerkelijke reisboek. En we hopen dat u ons wilt steunen.

We hebben al een goede vertaler, er zijn ook verschillende fondsen die ons willen steunen, maar we moeten nog zo'n € 5.000 overbruggen. Dit willen we bijeen krijgen door mensen te vragen dit mooie plan financieel te ondersteunen. En dat kan met elk bedrag. En elke gever krijgt er iets voor terug. Leest u de folder maar.

Tenslotte nog deze vraag. Crowdfunding werkt vooral als veel mensen worden bereikt. Wilt u vijf mensen uit uw e-mailbestand dit bericht met bijlage sturen?

Mogen we op uw steun rekenen?
Met vriendelijke groet,
Werkgroep Tyssot de Patot, Deventer
Voor informatie mailt of belt u met Dick Metselaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-37037151."

De folder kunt u hier downloaden.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.