ASK logo

spinoza handschrift

Bioscoopconcern Pathé gaat een documentaire over het leven en denken van filosoof Spinoza gratis aanbieden aan scholieren, studenten en het grote publiek. Dat heeft producent Robin Lutz bekendgemaakt.

Lutz werkt momenteel aan de film over het leven en denken van Spinoza en wat de 17e-eeuwse denker vier eeuwen later nog voor ons betekent. Baruch Spinoza (1632-1677) stond aan het begin van de Verlichting. Zijn kritiek op de Bijbel maakte hem een controversieel persoon: zijn belangrijkste boek Ethica werd pas na zijn dood gepubliceerd. Spinoza was bovendien een van de eerste denkers die betoogde dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen de vrijheid moet krijgen om te geloven, te denken en te zeggen wat hij of zij wil.

Producent Lutz wil vooral een documentaire maken die Spinoza's gedachtengoed en de betekenis daarvan voor een groot publiek duidelijk maakt. "Zijn denken is nog steeds voor het grote publiek relatief onbekend omdat hij zijn teksten in het Latijn schreef", legt hij uit. Er wordt ook een duidelijke link gemaakt naar Den Haag, Voorburg en Rijnsburg, waar Spinoza terecht kwam toen hij vanwege zijn denkbeelden uit Amsterdam werd verbannen. "Spinoza was één van de eerste mensen die Den Haag profileerde als stad van Vrede en Recht."

De film moet in 2014 in de bioscopen te zien zijn. Lutz maakte eerder veelgeprezen documentaires over Marten Toonder en Rembrandt.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.