ASK logo

spinoza handschrift

Op de website www.historici.nl zijn de lezingen die twee van de meest vooraanstaande Princeton-professoren, Anthony Grafton en Jonathan Israel, op 31 augustus in Amsterdam hebben gegeven, als video terug te zien.

In de zeventiende eeuw kwam de traditionele visie op de Bijbel op losse schroeven te staan door nieuw tekstonderzoek. Van Gods woord en gids voor het leven werd het boek gedegradeerd tot louter een geschiedenis van het Joodse volk. Spinoza speelde hierbij een doorslaggevende rol.

Dat betekende een enorme omslag: klopten traditionele geloofswaarheden nog? Had de Bijbel nog autoriteit? Anthony Grafton en Jonathan Israel gaven hun visie op de rol van Spinoza in dit proces.

Omdat de lezingen van Grafton en Israel volgeboekt waren, maakte het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis deze lezingen openbaar. Het Huygens ING organiseerde deze lezingen samen met het Descartes Centre en de KNAW.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 075 670 62 98 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.