ASK logo

spinoza handschrift

WAAROM SPINOZA ER NOG STEEDS TOE DOET:
VRIJHEID VAN DENKEN IN DE WERELD VAN VANDAAG

16 mei, OBA Theaterzaal 19.30-22.00 uur

organisatie Amsterdamse Spinoza Kring
voertaal: Engels

Ter gelegenheid van het uitkomen van Ian Buruma’s Spinoza: Freedom’s Messiah, een nieuwe nieuwe biografie van de Amsterdamse wereldfilosoof, zal de schrijver met Steven Nadler, Sonja Lavaert en Ronit Palache onder leiding van Gary Schwartz in discussie treden over de relevantie van Spinoza’s ideeën voor onze tijd. 

Intellectuele vrijheid staat weer onder druk in veel landen waar men het lang voor lief heeft aangenomen. Bekrompen gelovigen en rechtse volksmenners willen boeken uit openbare bibliotheken bannen die volgens hen de morele gevoelens van conservatieve christenen kwetsen. Islamistische extremisten doden mensen die de gevoelens van Moslims zouden kwetsen. Maar ook in zogenaamd progressieve kringen worden ideeën die indruisen tegen dogmatische theorieën over raciale en sociale rechtvaardigheid vaak de kop ingedrukt. Spinoza’s pleidooi voor de vrijheid van denken is nu belangrijker dan ooit. Zijn tegenstanders – orthodoxe Calvinisten en angstige rabbijnen – zijn niet meer dezelfde als nu. Maar de problemen waar Spinoza mee te kampen had – kerkelijke, politieke, en ook academische onverdraagzaamheid – zijn nog actueel. De intellectuele vrijheid moet ook nu weer worden verdedigd tegen dogmatisch denken. 
 
 
Ian_Buruma_-_Spinoza.jpeg

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.