ASK logo

spinoza handschrift

Op 20 februari 2022 was het dan eindelijk zover!
In de OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam is plaats gemaakt voor Spinoza.

In het ‘Huis van alle Talen’ is een Spinoza ‘loge’ ingericht met een collectie boeken (van- en over Spinoza, onder meer uit de nalatenschap van Stan Verdult en boeken in bruikleen van de Vereniging het Spinozahuis) en een daaraan gekoppelde kleine tentoonstelling. 
Door middel van tekst en beeld wordt een toegankelijk overzicht gegeven van Spinoza’s leven, de kern van zijn denken en zijn betekenis voor het huidige Amsterdam.

Naast Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken, democratisering en emancipatie van de gemeente Amsterdam) die de opening verrichtte kwamen kort aan het woord:

Rob Hartmans, voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring en
Martin Berendse, directeur van de OBA.

Daarop volgde een intermezzo met vragen aan publiek en sprekerspanel geleid door Karianne Marx nav Spinoza 'slogans' (parafrases op basis van Spinozacitaten) en muziek op piano door Jaqueline Smit.

Het 2e deel van de middag werd gevuld met 2 lezingen verzorgd door Paul Juffermans, voorzitter Vereniging het Spinozahuis over ‘de actualiteit van Spinoza’.
en Henri Krop, emeritus hoogleraar Spinozastudies over ‘Spinoza als paradoxale icoon van Amsterdam - heden en verleden’.

Van de middag is een youtube registratie gemaakt:

 

 

In het hierna volgende bericht zijn enkele fotos van de loge en de aan spinoza gewijde nissen te vinden. 

Hieonder fotos van de openingsceremonie:

 Hartmans_Berendse_Groot_Wassink.png

      Rob Hartmans, Martin Berendse en Rutger Groot Wassink.

Marx_Krop_Juffermans_copy.png

      De spekers en het publiek over hun favoriete slogan, Henri Krop en Paul Juffermans.

Michiel_van_Lith_Eliane_Beyer.png

      Henri Krop, Michiel van Lith, Eliane Beyer en naast andere hierboven genoemden nog enkele leden van het ASK team (Henriet Ooms, Johan de Jong, Karianne Marx) en pianiste Jaqueline Smit.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.