ASK logo

spinoza handschrift

Zaterdag 19 oktober 2013
Museum Boerhaave, Leiden

Op zaterdag 19 oktober a.s. neemt de Britse professor Jonathan Israel van het Princeton Institute for Advanced Studies het eerste exemplaar in ontvangst van Verlichting in Nederland 1650-1850. Het boek is een uitgave van het Leidse Centrum voor de Studie van Religie en Verlichting.

Genuanceerd en verrassend beeld
De Leidse religiewetenschapper Jan Wim Buisman is verantwoordelijk voor de redactie. De relatie tussen Verlichting en religie is nog steeds een punt van heftige discussie. Voor de een vormt de Verlichting het verzamelpunt van alle antigodsdienstigheid, voor de ander probeert zij juist het traditionele christendom aan te passen aan het moderne, seculiere denken. Verlichting in Nederland 1650-1850. Vrede tussen Rede en Religie? schetst een genuanceerd en niet zelden verrassend beeld – daarbij geholpen door het veelal gematigde karakter van de historische Verlichting in Nederland.

Historische essays en bronteksten
Het boek laat de tweedeling tussen rede en religie los. Met al zijn rationalisme leefde Spinoza in een mystieke tijd: hij wist zich omringd door 'vrije' christenen voor wie de nieuwe redelijkheid geen bedreiging vormde, maar eerder een uitdaging. En honderd jaar later kon zelfs een predikant te boek staan als een verlichte vriend van duisterlingen. Aan de hand van een combinatie van historische essays en bronteksten wil Verlichting in Nederland 1650-1850 op goed verlichte wijze de lezer zelf laten oordelen.

Boekpresentatie in Museum Boerhaave
De boekpresentatie vindt plaats op 19 oktober in de Boerhaavezaal in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden. Na een welkomstwoord door museumdirecteur Dirk van Delft, tevens hoogleraar hoogleraar Materieel erfgoed van de Natuurwetenschappen, zullen Ernestine van der Wall, hoogleraar geschiedenis van het christendom, historicus en columnist Bart Jan Spruyt en religewetenschapper Jan Wim Buisman korte presentaties houden over het thema Verlichting: vooruitgang of verderf? Israel zal hier kort op reageren. Vervolgens zal Buisman het boek aan Jonathan Israel aanbieden. Aansluitend is er gelegenheid om het glas te heffen op deze feestelijke gebeurtenis.
NB: U wordt geadviseerd u zo spoedig mogelijk aan te melden. Dit kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen met (024) 329.78.63.

Vervolg op 'Een veelzijdige verstandhouding'
Verlichting in Nederland 1650-1850 is een initiatief van het Leidse Centrum voor de Studie van Religie en Verlichting. Het is een vervolg op het eerder bij uitgeverij Vantilt verschenen Een veelzijdige verstandhouding, waarover Gert J. Peelen in de Volkskrant schreef: 'In discussies over de strijd tussen religie en rede wordt vaak vergeten hoezeer die twee elkaar in de loop van de eeuwen hebben beïnvloed. Een veelzijdige verstandhouding biedt licht in de duisternis.'

Datum: zaterdag 19 oktiober 2013
Tijd: 15.00 – 17.15 uur
Plaats: Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10 te Leiden
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (024) 329.78.63.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.