Spinozadag 2009: Spinoza en de Liefde

Op zondag 22 november 2009 hebben wij de 377ste geboortedag van de grote filosoof Baruch de Spinoza gevierd.

Poster Spinozadag 

Spinoza en de Liefde

Op deze tweede Spinozadag hebben we aandacht besteed aan de gedachten van Spinoza over de liefde. De naastenliefde, de liefde tot God/de Natuur, de relatie met de verstandelijke kennis.

Het evenement werd geopend door prof.dr. Piet Steenbakkers, die een inleiding hield over de liefde in de filosofie van Spinoza. In reactie hierop heeft prof.dr. Kees Schuyt zijn visie gegeven op het thema. Vervolgens was het woord aan het publiek dat in discussie ging met de sprekers. Rob Hartmans leidde het debat in goede banen met prikkelende stellingen en vragen. Helaas was Theo Loevendie om gezondheidsredenen verhinderd. Anders had hij ons kunnen vertellen waar zijn liefde en bewondering voor Spinoza vandaan komt en waarom hij al vanaf zijn jeugd een grote opera over deze filosoof wil componeren. Verder hield Martin Šimek zijn eigen pleidooi voor de liefde. De Spinozadag kreeg helemaal een feestelijk karakter door de muzikale bijdragen van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht. De dag werd afgesloten door Carolien Gehrels, wethouder Kunst en cultuur van Amsterdam.

"Wanneer wij iemand liefhebben, zullen we proberen dat diegene ons wederkerig lief heeft" (vrij naar Ethica III, stelling 33). Ware liefde verbindt zich in vriendschap met de ander en mijdt zonodig het conflict niet, zich bewust van het belang van rede en reflectie.

Paradiso_Amsterdam.jpg

De Spinozadag 2009 was een co-productie van de Amsterdamse Spinoza Kring en Paradiso.

De Spinozadag 2009 is financieel mogelijk gemaakt door Het Amsterdamsch Fonds, het Hartenfonds, de Stichting Huibert van Saane, het Wijkcentrum d'Oude Stadt en de M.A.O.C. Gravin van Bylandtstichting.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn