ASK logo

spinoza handschrift

In het kader van haar Vrij Denken Festival organiseerde de VPRO de verkiezing van de vader van de gewetensvrijheid in Nederland: Erasmus, Spinoza of Multatuli? Via de website Geschiedenis24.nl kon gestemd worden een van de drie. Spinoza is de overtuigende winnaar van deze verkiezing geworden. 

In het VPRO-radioprogramma OVT van zondag 29 mei 2011 is de uitslagbekend gemaakt. Er zijn in totaal 474 stemmen uitgebracht, waarvan ongeveer de helft tijdens de radiouitzending. De verdeling is als volgt:

Spinoza   45,47%
Multatuli   22,54%
Erasmus   22,13%
Overig   9,86%

In het kader van de viering van het 85-jarig bestaan van de VPRO werd het programma OVT live uitgezonden vanuit het café van de Beurs van Berlage in Amsterdam met een ode aan het vrije denken. Gespreksdeelnemers waren Anton van Hooff, classicus en voorzitter van De Vrije Gedachte, Hans Trapman, theoloog en auteur van Het land van Erasmus, Dik van der Meulen, de biograaf van Multatuli, Wiep van Bunge, hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte en Spinozakenner en auteur van o.a. Filosoof van de Vrede, de Haagse Spinoza, en Nelleke Noordervliet, schrijfster en columniste. Het radioprogramma kunt u hier beluisteren. Een verslag van het Vrij Denken Festival kunt u hier vinden.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.