Studiegroepen

Studiegroep Ethica

Na de Introductiecursus Spinoza kan men aansluitend (januari t/m mei) deelnemen aan een Studiegroep Ethica. In elk van de 5 maandelijkse bijeenkomsten staat één van de delen van de Ethica centraal: 1. God; 2. Aard en oorsprong van de menselijke geest; 3. Oorsprong en aard van de gevoelens; 4. De slavernij van de mens, of de kracht van de gevoelens; 5. Het vermogen van het verstand, of de vrijheid van de mens.
Bij de studiegroep wordt meer zelfstudie van de deelnemers verwacht dan bij de introductiecursus.

In 2017 zullen de bijeenkomsten van de studiegroep Ethica plaatsvinden op donderdagavonden  (19.30-21-30) 12 jan -9 feb -9 mrt -13 apr-11 mei.

 

Overige studiegroepen

Wie (bijvoorbeeld via de Introductiecursus of de Studiegroep Ethica) enigszins vertrouwd is met het begrippenapparaat van Spinoza's filosofie, kan deelnemen aan de studiegroepen die in september van start gaan. Deze zijn gewijd aan een bepaald thema of werk van Spinoza. Evenals voor de Studiegroep Ethica wordt hier een behoorlijke mate van zelfstudie van de deelnemers verwacht. De studiegroepen worden gegeven door verschillende docenten.

In het seizoen 2016-2017 staan de volgende studiegroepen op het programma: De actualiteit van Spinoza's politieke filosofie; Spinoza en wetenschap(pers); Briefwisseling; de actualiteit van Spinoza's analyse van het ontstaan van de religie. De studiegroepen vinden plaats in Huis de Pinto, St.Antoniesbreestraat 69  en in buurtcentrum De Boomsspijker, Rechtboomssloot 52. Beiden zijn op loopafstand van Amsterdam CS en metrostation Nieuwmarkt. Middels onderstaand formulier kunt u zich voor deze groepen aanmelden. 


1. De actualiteit van Spinoza's politieke filosofie
Deze studiegroep is bedoeld als voorbereiding op de Spinozadag op 27 november 2016. Spinoza's politieke filosofie, zoals uiteengezet in Ethica IV, Theologisch-politiek traktaat, en Politieke verhandeling wordt bekeken in het licht van het Amsterdam van de 17e eeuw en de actualiteit. 

Begeleider: Henri Krop en Karianne Marx
7 tweewekelijkse bijeenkomsten in september, oktober en november, op donderdagmiddagen.
€ 115


2. Spinoza en wetenschap(pers)
We kijken naar de Ethica, Briefwisseling en de Verhandeling over de verbetering van het verstand met aandacht voor de vraag hoe Spinoza zich verhield tot (andere?) wetenschappers (Descartes, Bacon, Boyle, Huygens), verschillende wetenschappen en de nieuwe wetenschappelijke methode. 

Begeleider: Karianne Marx
8 maandelijkse bijeenkomsten van september tot mei, op donderdagavonden
€125


3. Briefwisseling
Spinoza’s brieven werpen vaak een verrassend licht op gedachten die elders in zijn werk op een meer systematische wijze worden uitgewerkt. 

Begeleider: Jeroen Bartels
8 maandelijkse bijeenkomsten van september tot mei in 2 groepen, op woensdagmiddag en op woensdagavond
€125

4. De actualiteit van Spinoza’s analyse van het ontstaan van religie
Als tegenhanger of in het verlengde van de korte, intensieve serie over politiek in het najaar, bekijken we in het voorjaar hoe actueel Spinoza's analyse van de religie is. Spinoza spreekt op verschillende niveaus over God en religie. Deze zullen aan de hand van de Ethica, het Theologisch-politiek tractaat en de Politieke verhandeling worden bekeken. 

Begeleider: Henri Krop en Karianne Marx
8 tweewekelijkse bijeenkomsten op woensdagmiddagen van januari tot mei 2017
€125

 


Over de studiegroepbegeleiders

Jeroen Bartels (dr. J.J.A. Bartels, 1941) was van 1976 tot 2003 werkzaam op het 'filosofisch instituut' van de universiteit van Groningen. Hij verzorgde daar ongeveer de eerste tien jaren de colleges voor de geschiedenis van de filosofie van de zeventiende eeuw en daarna die van de twintigste eeuw. Tevens werkte hij en werkt hij nog voor de SeniorenAcademie (vroeger de HOVO). Vanaf 1993 heeft hij zich lang bezig gehouden met de geschiedenis van het subject-begrip: hoe hebben mensen vanaf het begin van de moderne geschiedenis nagedacht over hun eigen bestaan en hun eigen rol in de wereld (dit resulteerde in drie delen 'De geschiedenis van het subject'). Vanaf het midden van de jaren negentig groeide zijn belangstelling voor de figuur van Spinoza. Diens denken is in zijn ogen ook in de werkelijkheid van nu onverminderd van belang.

Henri Krop (1954) studeerde filosofie en theologie in Leiden en Amsterdam en is als universitair hoofddocent Geschiedenis van de Wijsbegeerte verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2002 verscheen van zijn hand een uitgebreid geannoteerde vertaling van Spinoza's Ethica. Hij was hoofdredacteur van het blad Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland (1989-2003) en o.a. mede auteur van De draagbare Spinoza (2008) en The Dictionary of Seventeenth- and Eighteenth-Century Dutch Philosophers (2003).
Recentelijk verscheen van hem het boek Spinoza. Paradoxale icoon van Nederland dat in de Volkskrant werd omschreven als "De definitieve studie naar de ontvangst van Spinoza in Nederland."  

Karianne Marx (1981) studeerde Wijsbegeerte en Geschiedenis in Utrecht. In 2004 studeerde zij af met een scriptie over Spinoza's kentheorie. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveerde ze begin 2010 op een historisch-wijsgerig proefschrift over Karl Leonhard Reinhold (1757-1823) en zijn receptie van de filosofie van Kant. Tijdens en na dit promotietraject werkte zij aan de VU als docent. Sinds 2012 is zij actief als zelfstandig docente filosofie en in opleiding tot mediator en coach. Per augustus 2014 is zij tevens in dienst als docent in de Geschiedenis van de Wijsbegeerte aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

 

Nadere informatie

Nadere informatie over de studiegroepen kunt u verkrijgen bij Karianne Marx:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 43.49.89.15.

Aanmelden Studiegroepen 2016-2017

Voornaam(*)

Ongeldige invoer

Achternaam(*)

Ongeldige invoer

Man / Vrouw(*)

maak aub een keuze

E-mailadres(*)

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Ik geef me op voor (*)

Maak aub een keuze

Adres + huisnummer (*)

Ongeldige invoer

Postcode(*)

Ongeldige invoer

Woonplaats(*)

Ongeldige invoer

Telefoon(*)

Ongeldige invoer

Nieuwsbrief?
Invalid Input