De Spinoza studiegroepen of verdiepingscursussen zijn een vervolg op de introductie cursussen en een mooie manier om wat dieper in de Spinoza materie te duiken. De Ethica (in het kort) is een vaak terugkerende cursus. Recente studiegroepen hadden verder bijv. als thema: 'Spinoza en kunst' (Anne Woordward), 'Spinoza en vrijheid' (Henri Krop) gegeven, 'De God van Spinoza in historisch-filosofisch perspectief' (Ton de Kok) en 'De passies van ziel en lichaam, Descartes en Spinoza' (Anne Woodward).
Voor een studiegroep is basiskennis van Spinoza's gedachtegoed zeker een vereiste.
Ook is het raadzaam (gewenst) om een Ethicavertaling bij de hand te hebben.
Er zijn meerdere versies in de handel die allen zo hun eigen 'aardigheden' hebben en het is leuk om het verschil ertussen in de bijeenkomsten te kunnen vergelijken.
Via de nieuwsbrief blijft u de hoogte van het aanbod.
Check na aanmelding ook met regelmaat de mappen 'ongewenst' of 'spam', en voeg voor een goede ontvangst het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan uw adresboek.
Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
---------------
In deze reeks van vijf avonden staat per bijeenkomst één van de 5 delen van de Ethica centraal, zodat we in 5 maanden de Ethica als geheel bespreken. Dit is dus geen bespreking in detail en op een specifiek thema, maar een overzicht van het werk en de belangrijkste en meest opvallende stellingen. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor wie al enigszins vertrouwd is met de hoofdlijnen en terminologie van Spinoza, bijvoorbeeld door één van onze introductiecursussen. Het doel is inzicht te geven in de opbouw en argumentatielijn van de Ethica.
Per bijeenkomst wordt aangegeven welke stellingen we zullen bespreken, zodat de deelnemers zich bij het lezen van de Ethica kunnen voorbereiden. Er is geen voorgeschreven vertaling van de Ethica om te gebruiken, alle vertalingen zijn welkom.
Het is helaas niet meer mogelijk om u voor deze studiegroep aan te melden.
Hou de website en/of de nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van het cursusaanbod.
Data: Donderdagavond 12okt – 9nov – 7dec – 11jan – 8feb
Tijd: 19-21 uur
Plaats: Zaal 3.1, OBA, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS
Kosten: 80 euro
Studiemateriaal: Ethica (vertaling naar keuze)
Cursusbegeleider: Erwin Nielsen
---------------
In 1670 schreef Spinoza zijn Tractatus theologico-politicus, waarin hij volgens de titel wil aantonen dat de ‘vrijheid van filosofen’ essentieel is voor een ‘ware godsdienst’, maar ook voor een vreedzame samenleving. Hij keert zich tegen de vooroordelen van de theologen, die erop uit zijn deze vrijheid van denken te onderdrukken. In het eerste deel van het boek beschrijft Spinoza hoe de godsdienst een natuurlijk fenomeen is dat langs natuurlijke weg kan worden verklaard. Vervolgens geeft hij op grond van een kritisch onderzoek van de bijbel een verklaring van de politieke functie van de godsdienst. Zij ontstaat door de buitengewone verbeelding van enkele mensen, profeten genaamd, en door haar worden bij de aanhangers emoties van naastenliefde en gehoorzaamheid aan de (staats)wetten opgewekt. Zo verkrijgt de samenleving stabiliteit. Wil de samenleving de individuele burger niet in een keurslijf houden, moet er vrijheid van denken bestaat, zodat ieder zich God kan verbeelden, zoals dit het beste bij hem of haar past. In het tweede deel behandelt Spinoza het ontstaan van de staat. De democratie is als staatsvorm superieur aan anderen, omdat zij het beste de vrijheid van de mens bewaart om naar zijn eigenbelang te streven. Door de vrijheid van denken stelt zij de burgers in staat kritiek op de overheid te uiten. Wanneer de overheid luistert naar de burgers ontstaat er een samenleving die op vertrouwen is gebaseerd is. Zo’n solidaire maatschappij is welvarend. Spinoza heeft als voorbeeld de rijkdom van het zeventiende-eeuwse Amsterdam, waar de overheid tolerant is ten aanzien van godsdienst en de mensen vrij laat in wat ze denken en zeggen, mits ze zich aan de wetten van de stad houden.
In 7 bijeenkomsten zullen de belangrijkste hoofdstukken uit het TPT worden behandeld.
Het is helaas niet meer mogelijk om u voor deze studiegroep aan te melden.
Hou de website en/of de nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van het cursusaanbod.
Data: donderdagmiddag 12 okt, 09 nov, 07 dec, 11 jan, 08 feb, 14 mrt, 11 apr
Tijd: 15-17 uur
Plaats : Zaal 3.1, OBA, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS
Kosten: 115 euro
Studiemateriaal: Theologisch-Politiek Traktaat – Uitg. Wereldbibliotheek
Cursusbegeleider: Karianne Marx
---------------
‘Niet bejammeren, of vervloeken, maar begrijpen’, is het uitgangspunt van de Ethica. Vaak bepalen onze emoties wat wij doen, en maken zij ons tot hun slaaf. Maar in tegenstelling tot eerdere filosofen waardeert Spinoza hen positief: zij leggen de basis voor het menselijk samenleven en ons persoonlijk welbevinden, wanneer zij zich laten kanaliseren door de rede. Waar Spinoza afrekende met het Stoicijnse ideaal van emotieloosheid, zijn we sinds enkele decennia in het andere uiterste vervallen. Emoties staan op een voetstuk en het lijkt alsof we in de greep van een ‘emotiecultuur’ verkeren. Deze benadering van de emoties is voor onszelf maar ook voor de samenleving problematisch. Hierdoor lijkt Spinoza’s evenwichtige analyse aan actualiteit te winnen.
In deze voorbereidingscursus in aanloop naar de Spinozadag 2023 zal eerst de plaats van de emoties in ons persoonlijk leven aan bod komen en Spinoza’s ideeën hoe daarmee om te gaan. Daarbij zullen we aandacht besteden aan Spinoza’s kritiek op de Stoa. In het tweede deel zal het gaan over de rol van de emoties in het maatschappelijk leven en de politiek.
In deze cursus zullen samen gedeelten uit de Ethica, het Theologisch-Politiek Traktaat en de Politieke Verhandeling worden gelezen.
Het is helaas niet meer mogelijk om u voor deze studiegroep aan te melden.
Hou de website en/of de nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van het nieuwe cursusaanbod.
Data: Woensdagmiddag 27sep – 11okt – 1nov – 22nov
Tijd: 15-17 uur
Plaats : OBA Zaal 5.1, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS
Kosten: 65 euro
Studiemateriaal: Ethica (vertaling naar keuze). Overige teksten worden per e-mail verstuurd
Cursusbegeleider: Henri Krop
---------------
Door middel van het onderstaande formulier kunt u zich aannmelden voor de studiegroepen.
De met een (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.
Al jaren een succes: onder begeleiding van enthousiaste Spinoza kenners een deel van het werk bestuderen.
Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.