ASK logo

spinoza handschrift

Familiegeschiedenis op televisie, dat kennen we van Verborgen verleden en Who Do You Think You Are? in Groot-Brittannië. Ook in de Verenigde Staten is familiegeschiedenis 'hot', CNN laat in het programma Roots de familiegeschiedenis van dertien presentatoren onderzoeken. Presentator John Spinoza Berman komt in één van deze afleveringen naar Amsterdam en spreekt in het Stadsarchief Eric Heijselaar over zijn voorouders. Is hij familie van de Amsterdamse filosoof Spinoza?

De familie Espinoza komt aan het begin van de 18e eeuw uit Barbarije in Noord-Afrika naar Amsterdam. 150 jaar later vertrekt de overgrootvader van John naar Boston. In de tussenliggende jaren kent de familie een aantal hoogte- en dieptepunten, de aanvankelijke rijkdom verdwijnt na een faillissement en ook komt John er achter dat er in de familie nogal eens sprake is van bastaardkinderen. Of de presentator inderdaad afstamt van 'onze Spinoza' ziet u in deze aflevering:

stadsarchief.amsterdam.nl/actueel/nieuws/laatste_nieuws/index.nl.html

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.