Als socioloog heeft Margreet Brandes zich verdiept in de hersenwetenschap en de relatie ervan met de samenleving. Ze heeft bijzondere belangstelling voor Spinoza en Coornhert. Vanuit deze belangstelling heeft zij een Spinozawandeling ontwikkeld waarvan zij de tekst op haar website heeft geplaatst onder de titel Revolutie van de geest. De tekst kan worden beschouwd als een 'digitale' wandeling en kan dienen als uitgangspunt voor verschillende wandelingen, die men afhankelijk van eigen voorkeur en de tijd zelf kan samenstellen.
De tekst op haar website kent twee delen: 'In liefde bloeyende' (van De Brakke Grond tot ’t Lam / Singel 452) en 'Opkomst van het autonome denken' (Singel 452 tot Dirk van Hasseltssteeg / Centraal Station).
Op de website is een scheiding aangebracht tussen de Amsterdamse achtergrond (links) en een gedeelte dat vooral gericht is op Spinoza (rechts). De cultuurhistorische wandeling kan vanuit de leunstoel worden gevolgd (32 bladzijden printen) of vanachter de computer. En uiteraard is het de bedoeling dat de geïnteresseerde de wandeling daadwerkelijk gaat lopen.
Margreet Brandes is zich ervan bewust dat er natuurlijk eigen accenten en eigenwijsheden in haar wandeling zitten. Daarom geeft zij een 'vermaninghe' in de woorden van D.V. Coornhert:
Proef den gheesten, gheloofse niet al,
Gheloof ook mij niet, zydy niet mal
Naast de wandeling van Margreet Brandes is ook nog steeds de Spinozawandeling van Mee in Mokum (ontwikkeld door Michel van Dijk onder auspiciën van de Amsterdamse Spinoza Kring) beschikbaar.