ASK logo

spinoza handschrift

 

Schrijver Andrea Voigt overhandigt op dinsdag 6 oktober bij het beeld van Spinoza aan de Zwanenburgwal het eerste exemplaar van haar boek Niemand is zo wakker aan wethouder Groot Wassink.
Een historische roman over het leven van Spinoza. Groot Wassink gaat bij de overhandiging in op het belang van Spinoza's gedachtengoed in deze 21ste eeuw.


Voigt deed uitgebreid onderzoek naar Spinoza, ondanks dat er nationaal en internationaal al veel (wetenschappelijke) onderzoeken naar hem zijn gedaan en boeken over hem zijn verschenen. 'Juist omdat er al zoveel non-fictie over deze filosoof beschikbaar is, wilde ik een historische roman schrijven. Waarin de feiten kloppen, maar waarbij ik in de gedachten van Spinoza kruip en de lezer meeneem in zijn gedachtewereld en dagelijkse besognes. Spinoza was op zoek naar "bestendig geluk", maar vond hij dat ook? En wat dacht en voelde hij daarbij? Mij inleven in "de man achter" zijn beroemde filosofie en daar een mooi en boeiend verhaal van maken was een uitdaging, maar fijn om te doen. Zeker omdat de overeenkomsten met de huidige tijd zo duidelijk zijn, al zijn we ruim drie eeuwen verder', aldus auteur Voigt.


Het eerste exemplaar van Niemand is zo wakker (uitgeverij IJ) wordt overhandigd bij het beeld van Spinoza. Niet alleen omdat hiermee wordt voldaan aan de maatregelen vanwege Covid-19, maar ook vanwege de historische en symbolische waarde voor Amsterdam. Spinoza schreef namelijk: 'Amsterdam [bijvoorbeeld] plukt de vruchten van de vrijheid blijkens zijn groei, die alle volken bewonderen. In deze bloeiende en bevoorrechte stadstaat leven immers mensen uit alle volkenen met alle mogelijke geloofsovertuigingen eendrachtig samen.' En dat is waarom veel bewoners van Amsterdam in deze stad (willen) wonen.

Aanwezig zijn bij de overhandiging op dinsdag 6 oktober om 14.40 uur is gratis en mogelijk, mits er rekening gehouden wordt met de 1,5 meter-maatregelen. Bij regen gaat de overhandiging, onder paraplu's, ook door. De bijeenkomst duurt een klein half uur. Plaats: bij het beeld van Spinoza, Zwanenburgwal Amsterdam.

 

 

 

Schermafbeelding_2020-10-03_om_21.21.08.png

 

 Schermafbeelding_2020-10-03_om_21.21.38.png

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.