ASK logo

spinoza handschrift

Op zondagmiddag 6 december komen in een uitverkochte Rode Hoed prominente wetenschappers en religieuze leiders bijeen om de ban tegen Spinoza onder de loep te nemen. Filosofen, religieuze leiders en historici uit Amerika, Nederland en Israël zullen in debat gaan over de historische achtergronden, rechtmatigheid en morele implicaties van de ban, en over de mogelijkheid die op te heffen.

Niemand heeft door de eeuwen heen meer symbool gestaan voor de vrijheid van meningsuiting, rede en verlichting dan Spinoza. Het is een unicum dat wetenschap en religie bijeenkomen om over de ban te spreken in deze tijd waarin de term fatwa niet meer weg te denken is. In een tijd waarin de vrijheid van meningsuiting in elke democratie gewaarborgd lijkt , rijst de vraag of het herroepen van de banvloek niet op zijn minst besproken zou moeten worden. Dat is het centrale thema van het symposium De Casus Spinoza.

Deelnemers: Steven Nadler, Jonathan Israel, Yosef Kaplan, Nathan Lopes Cardozo, Opperrabbijn Toledano, Ronit Palache,  Emile Schrijver, Piet Steenbakkers, Benjamin Moser, Herman Philipse en Paul Cliteur.

Jonathan Israel zal op 6 december tevens te gast zijn in Buitenhof (NPO1, 12.10). 

Trouw en Parool wijdden artikelen aan dit evenement. 

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.