ASK logo

spinoza handschrift

René Gude volgt Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Hij zal de komende twee jaar in Trouw en Filosofie Magazine het nieuws duiden.

Gude (1957) is een van de grondleggers van de publieksfilosofie en spraakmakend filosoof. Hij was hoofdredacteur van Filosofie Magazine en nam onlangs afscheid als directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte vanwege ziekte. Hij verloor in 2011 een been aan botkanker.

Rene GudeIn Stand-up filosoof. De antwoorden van René Gude geeft de nieuwe Denker des Vaderlands antwoord op honderden vragen van Volkskrant-journaliste Wilma de Rek over hoe we het met onszelf, met elkaar en met de wereld uithouden. Eerder schreef hij met Daan Roovers Kleine geschiedenis van de filosofie.

Filosofisch programma
Als Denker des Vaderlands wil Gude gezamenlijk een agenda opstellen, om concrete oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. "Mijn voorganger, Hans Achterhuis, heeft de term 'tegendenken' gemunt", vertelt Gude aan Filosofie Magazine. "Als bewonderaar van Hans zal ik gehoorzaam tegen hem indenken: ik zie mij in deze functie tot het meedenken veroordeeld."
Lees hier een interview met René Gude in Filosofie Magazine

Denker des Vaderlands is een initiatief van Filosofie Magazine, Stichting Maand van de Filosofie en Trouw.

Officiële ceremonie op 23 mei 2013
Op 23 mei vindt de overdrachtsceremonie plaats op het balkon van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. De eerste Denker des Vaderlands Hans Achterhuis zal nog één laatste gedachte meegeven aan het publiek, en René Gude maakt zijn eerste, publieke statement als nieuwe DDV. Voorafgaand gaan Achterhuis en Gude met elkaar in gesprek.

Bekijk artikelen en video's van de nieuwe Denker des Vaderlands 
Bekijk het profiel van de Koninklijke Bibliotheek over René Gude

22 mei - Den Haag
Laura luistert live and lastminute: René Gude is te gast in de nieuwe show van cabaretière Laura van Dolron

23 mei - Utrecht

Overdrachtsceremonie: Hans Achterhuis draagt het stokje over aan René Gude. Voorafgaand een gesprek tussen de oude en nieuwe Denker des Vaderlands

7 juni - Amsterdam
Café De Nieuwe Liefde: laat vrijdagmiddagprogramma o.l.v. Stephan Sanders

10 juni - Amsterdam
Filosofie in de Rode Hoed: de denker en de correspondent. Avond met René Gude en Rob Wijnberg

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.