ASK logo

pintihuisplafond

De Amsterdamse Spinoza Kring organiseert al enkele jaren introductiecursussen in de filosofie van Spinoza. Dit gebeurt aan de hand van teksten van Spinoza zelf, uit zijn Ethica, de Verhandeling over de verbetering van het verstand en het Theologisch-Politiek Traktaat.

Maak kennis met Benedictus de Spinoza, groot filosoof, tijdgenoot van Rembrandt, geboren en getogen op Vlooienburg, tweede generatie Amsterdammer van Joodse afkomst die leefde van 1632 tot 1677.

Zijn grondhouding tegenover de overheid was: "In een vrij staatsbestel is het een ieder toegestaan te denken wat hij wil en te zeggen wat hij denkt". De stad Amsterdam was in die tijd zijn grote voorbeeld als een plek waar vrijheid en goed burgerschap van groter belang waren dan religie en overtuiging.

In onze tijd hebben veel mensen kerk en geloof vaarwel gezegd en missen een levensbeschouwing die hun kracht en inspiratie geeft. Spinoza wijst in zijn twee belangrijkste boeken, de Ethica en het Theologisch-Politiek Traktaat, een weg aan waar we in deze tijd veel aan kunnen hebben.

Tijdens de introductiecursus maakt u kennis met het gedachtegoed van Spinoza via verschillende van zijn werken. In 5 bijeenkomsten van 2 uur komen de hoofdlijnen van zijn filosofie aan bod evenals de vraag wat deze voor onze tijd kan betekenen.

Mocht u een cursus willen volgen maar zit die VOL... Niet getreurd, want (half)jaarlijks vindt er weer een nieuwe ronde plaats. Om op de hoogte te blijven van het aanbod kunt u zich opgeven voor de nieuwsbrief. Vul daarvoor uw emailadres in op de startpagina onderaan of hiernaast.

 

Data 2019

Spinoza zomercursus

In de zomer kunt u de Introductiecursus in één week volgen, in plaats van verspreid over vijf weken. Van maandag tot en met vrijdag is er een bijeenkomst en op dinsdag- , woensdag-  en donderdagmiddag maken we een uitstap naar Spinoza plaatsen. We wandelen door Amsterdam, bezoeken het Spinozamuseum in Rijnsburg en bezoeken Den Haag waar Spinoza stierf en begraven is. Deze cursus vindt plaats in Huis de Pinto. Kosten: €90. Kosten voor vervoer en toegang tot musea zijn niet inbegrepen. 

Data/tijden in 2019: 

Maandag 12 augustus 15-17 uur;

dinsdag 13 augustus 10-12 uur, middag excursie;

woensdag 14 augustus 10-12 uur, middag excursie;

donderdag 15 augustus 10-12 uur, middag excursie;

vrijdag 16 augustus 10-12 uur. 

 

 Aanmelden

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Invalid Input

Invalid Input

 

Nieuwsbrief aanmelden

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.