Spinozadag 2011: Spinoza en de Vrije wil

Zondag 20 november 2011 van 13.00 tot 16.30 uur
Paradiso, Amsterdam

m.m.v. Carolien Gehrels, Jan Knol, prof.mr. Eugène Sutorius, Boris van der Ham, Carien de Jonge, Roman Ensemble, Antiquariaat Spinoza en Jaron Beekes.

Poster van Spinozadag 2011

De internationaal geroemde filosoof Baruch de Spinoza (1632-1677), een tweedegeneratie-allochtoon uit de 17de eeuw, is geboren in Amsterdam en woonde zijn hele leven in Nederland. Zijn denken heeft velen geïnspireerd (Goethe, Hegel, Einstein) en is ook vandaag nog uiterst actueel. De filosofie van Spinoza is niet slechts gericht op het vinden van waarheid, maar heeft vooral een ander doel: door de bestudering van zijn wijsbegeerte zou het mogelijk zijn vrede met het bestaan te vinden.

Om zijn gedachtegoed bekender te maken, organiseren de Amsterdamse Spinozakring en Paradiso sinds 2008 de Spinozadag. 'De vrijheid van meningsuiting', 'De liefde' en 'Het menselijk handelen begrijpen' zijn thema's die de afgelopen jaren aan bod zijn gekomen.
Dit jaar staat de dag in het teken van De vrije wil. Nieuwe inzichten van neurowetenschappers doen vermoeden dat de mens geen vrije wil heeft. Krijgt Spinoza drie eeuwen na dato gelijk? En wat betekent dit voor het menselijk handelen en ons oordeel daarover?

De middag wordt geopend door Carolien Gehrels (wethouder van Amsterdam). Daarna zal Jan Knol (theoloog) een toelichting geven op het thema. Vervolgens zal prof.mr. Eugène Sutorius (hoogleraar strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam en raadsheer bij het Gerechtshof te Arnhem) uiteenzetten wat Spinoza’s opvatting over de vrije wil mogelijk voor de rechtspraktijk betekent.
Hierna vindt een discussie plaats onder leiding van Carien de Jonge (filosofe).
Boris van der Ham (D66) zal de middag afsluiten met een column.
Het Roman Ensemble (Muziekschool Amsterdam) versiert de middag met muziek.
Antiquariaat Spinoza zal een selectie van beschikbare werken te koop aanbieden en Jaron Beekes zal zijn beeldende biografie, De lens van Spinoza, signeren.

Datum: zondag 20 november 2011
Zaal open: 12.30 uur
Aanvang programma: 13.00 uur (tot 16.30 uur)
Plaats: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Toegang: € 15 (studenten / houders Stadspas betalen € 10)

De Spinozadag 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Coöperatiefonds Rabobank Amsterdam en Stichting Rotblat.

Onder voorbehoud:
Spinozadag 2012 - zondag 25 november 2012 (380e geboortedag van Spinoza)
Spinozadag 2013 - zondag 24 november 2013

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn