Makers van documentaire over Theo Loevendie en de totstandkoming van zijn opera over Spinoza zoeken sponsoren
"De mensen die Theo Loevendie alleen van zijn muziek kennen, weten niet wat zij missen. Wie ooit het voorrecht geniet hem te horen vertellen, zal met open mond aan zijn lippen blijven hangen totdat hij is uitgesproken. En dat kan gelukkig wel even duren." (Kees van Kooten)
Een Universele Vogel is een documentaire over de Nederlandse jazzmuzikant en componist Theo Loevendie. Een film van Oogland Filmproducties, door John Albert Jansen en Marieke Rodenburg. Om de documentaire te realiseren, zoeken de makers sponsoren en donateurs.
In oktober 2014 gaat een jongensdroom van Loevendie in vervulling. In opdracht van NTR Zaterdag Matinee werkt hij aan een opera over Baruch de Spinoza, die in het najaar van 2014 in het Concertgebouw in première zal gaan.
Spinoza is voor Loevendie in de eerste plaats een Amsterdammer, net als hij. Als puber las Loevendie het werk van Spinoza, al begreep hij niet alles, maar "het klopte als een bus met zijn eigen ideeën over onder meer vrijheid van meningsuiting".
De documentairemakers volgen Loevendie tijdens het maakproces van de opera over Spinoza en op zijn dagelijkse wandelingen door Amsterdam. Drie maal per dag steekt hij vanuit zijn woning de Johannes Verhulststraat over naar café Welling, waar hij ook nog regelmatig optreedt. De makers zijn bij toevallige ontmoetingen met muzikanten, schrijvers en kunstenaars en blikken met hem terug op zijn rijke leven waarin het naoorlogse Nederlandse muziekleven zich weerspiegelt.
Theo Loevendie is niet alleen een veelzijdig kunstenaar wiens leven inderdaad een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis omvat, hij is ook een bijzonder innemend en aanstekelijk persoon. Het is eigenlijk verwonderlijk dat er over zijn leven en kunstenaarschap nog geen film is.
De documentairemakers hebben voor dit bijzondere voornemen geen omroep en zijn afhankelijk van sponsoren en particuliere bijdragen. Uw ruimhartigheid en welwillendheid wordt dan ook ten zeerste op prijs gesteld. Op de website van CineCrowd kunt u zien hoe de crowdfunding werkt en welke rewards daar tegenover staan. CineCrowd is een ANBI-stichting en dat betekent dat donaties fiscaal aftrekbaar zijn.
Voor de trailer van de documentaire en voor meer informatie over de crowdfunding, kijk op www.cinecrowd.nl/een-universele-vogel-theo-loevendie
Voor meer informatie over andere documentaires van John Albert Jansen en Marieke Rodenburg, kijk op www.oogland.com
Download hier de flyer van de documentaire.
Lees hier de nieuwsbrief van maart 2014. Hierin onder andere een mooi aanbod van kunstenares Saskia Pfaeltzer, die Spinozaborden en -beeldjes ter beschikking stelt voor donateurs.