ASK logo

plint spinozacentrum

Op 7 juli jl tijdens de feestelijke bijeenkomst 10 jaar Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft de directeur Martin Berendse officieel aangekondigd dat de OBA een speciale Spinoza-bibliotheek in haar gebouw wil onderbrengen. Een bibliotheek met een eigen specifieke studieruimte die wordt gevormd op basis van de Spinoza-verzamelingen van betrokken liefhebbers die hun kennis en rijkdom willen delen met anderen. De Amsterdamse Spinoza Kring is uitgenodigd om hier invulling aan te geven. Ook is aangeboden om de introductie cursussen en studiegroepen van de Kring in de OBA te laten plaats vinden. De verwachting is dat begin 2018 deze Spinoza-bibliotheek in gebruik genomen kan worden.

Vanaf de oprichting in 2006 ijvert de Amsterdamse Spinoza Kring onder bezielende leiding van (oud-)voorzitter Frank van Kreuningen voor een Spinozacentrum. Een plek in Amsterdam waar bezoekers informatie kunnen krijgen over leven en werk van Spinoza en zijn relatie met Amsterdam.

Oorspronkelijk wilden we een markant gebouw op het Mr. Visserplein. Dat bleek toen niet realiseerbaar. Momenteel zijn we met verschillende partijen in gesprek. Een van de mogelijke locaties is het Stadhuis, (zie hierover onderstaande tekst en de pdf  ‘Maak plaats voor Spinoza’2.79 MB die de Amsterdamse Spinoza Kring voor dit doel maakte).

Uit ‘Het stadhuis verbouwt’ (eindrapportage van de programmeur en het programmateam publieke ruimtes stadhuis en omgeving):

‘Op 24 september 2015 deed het gemeentebestuur van Amsterdam een oproep aan Amsterdammers en partijen in de stad om met goede ideeën voor de begane grond van het stadhuis te komen. Aanleiding voor deze oproep was de constatering dat de begane grond deels leeg staat of komt te staan. Achter deze praktische aanleiding gaat een meer fundamentele vraag schuil: hoe kan de begane grond van het stadhuis, in wisselwerking met de Waterloopleinmarkt en het Waterlooplein, weer een aantrekkelijke, bijzondere en gewaardeerde plek in de stad worden? Naar aanleiding van de oproep zijn zo’n 180 ideeën gekomen (waarvan er zo’n 60 ‘gepitcht’ hebben). Sommige ideeën zijn vooral een hartenkreet om het stadhuis en de omgeving weer van Amsterdammers te maken. Andere ideeën bieden een rijke schakering aan programmatische voorstellen, waarvan sommige tijdens de stadhuisateliers gecombineerd zijn tot thematische concepten en potentiële samenwerkingsverbanden tussen indieners. Met een groot aantal indieners van deze ideeën zijn drie varianten voor de begane grond van het stadhuis opgesteld. Parallel hieraan is met (markt)ondernemers gewerkt aan een eigentijds profiel voor de Waterloopleinmarkt en drie schetsontwerpen voor een andere opstelling van de markt en een aantrekkelijker inrichting van de openbare ruimte.’
--
Als Amsterdamse Spinozakring vonden we het natuurlijk een prachtige kans om te ijveren voor een Spinoza Centrum op de begane grond van het stadhuis.
Een eerste schets van ons idee en de inzending die we hebben gedaan vindt u hier (ASK-gemeente_17_okt_lres.pdf) als PDF-bestand.

zie ook: www.amsterdam.nl/projecten/stadhuis-verbouwt/

www.parool.nl/amsterdam/gemeente-zoekt-amsterdamse-ondernemers-voor-de-stopera~a4481069/

We zien uit naar het vervolg van de plannen die de gemeente maakt voor het stadhuis.

spinozacentrum plint, foto Erik Blitsspinozacentrum plint, foto Erik Blits

Sinds 2008 staat er op initiatief van de Stichting Spinoza Monument een standbeeld van Spinoza, van de hand van kunstenaar Nicolaas Dings tegenover de werkkamer van de burgemeester in t stadhuis. De onthulling werd verricht door burgemeester Job Cohen en wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam. De toespraak van wethouder Gehrels kunt u hier downloaden.
Om misverstanden te voorkomen: dit standbeeld is niet door de Amsterdamse Spinoza Kring, maar door de Stichting Spinoza Monument tot stand gebracht.
Vanaf de aanvang hebben wij dit initiatief van de Stichting Spinoza Monument toegejuicht. Er kan immers niet genoeg aandacht worden gegeven aan Spinoza en zijn gedachtegoed. Dit standbeeld sluit uitstekend aan bij ons streven om Spinoza tot boegbeeld van Amsterdam te maken. We zijn dan ook erg blij dat B&W van Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst zich destijds achter dit initiatief hebben opgesteld.
De Amsterdamse Spinoza Kring is in 2006 opgericht om brede belangstelling te kweken voor Spinoza en zijn gedachtegoed en om zijn belang voor Amsterdam te promoten. Op weg daar naartoe was dit standbeeld een belangrijke stap - eindelijk staat er dan iets herkenbaars in Amsterdam. Maar genoeg is het nog niet. Een informatief en levend centrum zou nog een belangrijke en terechte aanvulling zijn.

Het comite van aanbeveling voor het Spinozamonument bestond uit:
Jonathan Israel, Geert Mak, Frits Bolkestein, Henri Krop, Henk van Nierop, Wiep van Bunge, Herman De Dijn

Maak plaats voor Spinoza

In de Stopera, de OBA, een markant gebouw op het Meester Visserplein of waar dan ook: Amsterdam verdient een Spinozacentrum. Niet enkel om Spinoza te eren maar vooral ook om zijn denken te delene met de Amsterdammers en bezoekers.

beeld Spinoza

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.