Te vinden op de 3e verdieping in 2 nissen als aanvulling bij de Spinozaloge in het Het Huis van alle talen.
In de OBA, aan het Oosterdok in Amsterdam, binnen het 'Huis van alle talen', bevinden zich zgn. 'loges'; kleine ruimtes waarin meerdere organisaties boeken collecties hebben.
In samenwerking met de OBA is sinds 20 februari 2022 ook een Spinoza 'loge' gerealiseerd.
Naast een inspirerende collectie boeken van- en over Spinoza wordt met tekst en beeld het immer actuele gedachtegoed van Spinoza onder de aandacht gebracht.
De nadruk ligt op de begrippen 'Vrijheid, tolerantie en democratie'.
Deze kernwaardes zijn al sinds de 17e eeuw met het DNA van Amsterdam verweven.
Juist nu, in deze gepolariseerde tijden, biedt Spinoza's denken handvatten voor het uitdragen van deze fundamentele waardes.
Om het belang van Spinoza als boegbeeld voor Amsterdam te benadrukken is de handtekening van Spinoza, als handtekening van Amsterdam, verbeeld.
Daaronder zijn de essentiële begrippen 'Vrijheid, tolerantie en democratie' met quotes van Spinoza toegelicht.
Er hangen prikkelende stellingen en een aantal Spinozistische begrippen worden kort uitgelegd evenals, verderop op de derde verdieping, Spinoza's leven, werk en de actualiteit daarvan.
De u mogelijk al vertrouwde cursussen zijn eveneens in de OBA te volgen alsook toekomstige lezingen.
Om de kernwaardes van Amsterdam en Spinoza bij een groot publiek op het netvlies te krijgen is de publieke ruimte van de OBA bij uitstek geschikt.
De vrijheidszin zoals Spinoza die beschrijft, zit Amsterdammers al eeuwen in het bloed.
Met recht is Spinoza de handtekening van Amsterdam!
Onderdeel van de Spinoza loge in de Openbare Bibliotheek Amsterdam is een wand met portretten van Spinoza.
In de pdf SpinOBA wand nrs-credits.pdf (1.3 mb) kunt u de herkomst van de portretten terugvinden.
Op 20 februari 2022 was het dan eindelijk zover!
In de OBA aan het Oosterdok is plaats gemaakt voor Spinoza.
Op de 3e verdieping bevindt zich nu een collectie boeken van- en over Spinoza (o.m. uit de nalatenschap van Stan Verdult en boeken in bruikleen van de Vereniging het Spinozahuis).
Verder wordt door middel van tekst en beeld in de Spinozaloge (maar ook te zien iets verder op de derde verdieping in 2 nissen) een toegankelijk overzicht gegeven van Spinoza’s leven, de kern van zijn denken en zijn betekenis voor het huidige Amsterdam.
De loge werd officieel geopend door Rutger Groot Wassink.
Aan het woord kwamen verder Rob Hartmans, Martin Berendse, Henri Krop en Paul Juffermans.
Hierbij de youtube link om de feestelijke middag met de lezingen nog eens na te kunnen zien:
Om een indruk te krijgen van de Spinozaloge en de 'nissen':
Vanaf de oprichting in 2006 ijverde de Amsterdamse Spinoza Kring onder bezielende leiding van (oud-)voorzitters Frank van Kreuningen en (vervolgens) Peter van Loon voor een Spinozacentrum. Een plek in Amsterdam waar bezoekers informatie kunnen krijgen over leven en werk van Spinoza en zijn relatie met Amsterdam.
Sinds 2008 staat er op initiatief van de Stichting Spinoza Monument een standbeeld van Spinoza, van de hand van kunstenaar Nicolaas Dings tegenover de werkkamer van de burgemeester in t stadhuis. De onthulling werd verricht door burgemeester Job Cohen en wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam. De toespraak van wethouder Gehrels kunt u hier downloaden.