ASK logo

spinoza handschrift

Op de zondagen 25 augustus en 22 september 2019 kunt u weer met Jossi Efrat mee op excursie langs de meeste plaatsen in Nederland waar Spinoza heeft verbleven. De deelnemers krijgen vele 17e en 18e eeuwse plaatjes, en men zal zich een voorstelling kunnen maken hoe het er toen uitzag, door deze tekeningen te vergelijken met de gebouwen en het straatbeeld van nu. 

Programma: Amsterdam, Portugese synagoge, (van 1675) met bezoek. Ouderkerk a/d Amstel. Kerklaan 10, 1191 JB. Rondleiding op de oude joodse begraafplaats. Rijnsburg, Spinozahuisje, Spinozalaan 29, 2231 SG. Voorburg, Hofwijck, Westeinde 2A, 2275 AD, bij het Stationsplein. Bezoek tuin en museum "Hofwijck", het indrukwekkende domein van Constantijn en Christiaan Huygens. Den Haag. Parkeren kan bijv. in parkeergebouw Kranestraat 4, 2512 AE.

Aanvang excursie: zondag om 10 uur, bij de ingang van de "Esnoga", de grote Portugese synagoge, op het Mr. Visserplein (Jonas Daniel Meijerplein). Amsterdam, 1011 PL.  Parkeren kan in de buurt, is meestal gratis op zondag, tot 12 uur. Trams: 9 en 14. Metro: Waterlooplein.

Tijdschema: Gezien de ervaring van verleden jaren proberen we een tamelijk strak schema te handhaven, zodat de excursie niet te veel uitloopt. Er zal even tijd zijn voor een korte lunch, er zijn restaurants in Ouderkerk. Er zijn toiletten op of nabij de bezienswaardigheden.

Vervoer is met eigen auto. Men kan ook met een deel van de excursie meegaan. Op zondag is parkeren meestal gratis. Wie niet over eigen auto beschikt kan waarschijnlijk gratis meerijden met anderen.     

We proberen omstreeks 1150 uur al uit centrum Amsterdam weg te rijden. Bezichtiging in Ouderkerk is dan van 1225 tot 1315. Lunchpauze Ouderkerk tot 1345, naast de  begraafplaats. Bezichtiging huisje in Rijnsburg van 1420 tot 1520.  Museum Hofwijck en wandeling in Voorburg: 1610 - 1720. Rondleiding in den Haag vanaf ca. 1745 uur. Einde excursie ca. 1845 - 19 uur. De loopafstanden zijn niet groot.

Heren dienen in de synagoge en op de joodse begraafplaats een pet, of elk ander hoofddeksel te dragen. Voor dames is geen bijzondere kleding nodig.

Kosten; € 20.-  p.p., dit is incl. een mapje met kopiën van relevante oude plaatjes. Excl. evt. entreegeld Portugese synagoge, museum Hofwijck in Voorburg en het Spinozahuisje  in Rijnsburg. (Alle drie zijn gratis voor houders van de Museumjaarkaart.) Entree tuin van Hofwijck is altijd ook gratis.

Aanmeldingen: Jossi Efrat,  tel. 030-70-700-49,   06-588-09-259.  (deze nummers niet tussen 30 juli en 21 augustus.)    per e-mail wel steeds bereikbaar: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.@gmail.com     

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.