ASK logo

spinoza handschrift

De Spinozalens 2014 gaat naar de Amerikaanse moraalfilosofe Susan Neiman. Dat heeft de Haagse locoburgemeester Ingrid van Engelshoven zondag 24 november 2013 bekendgemaakt, op de geboortedag van Spinoza. De in 1955 geboren Neiman is directeur van het researchinstituut Einstein Forum in Potsdam. Zij studeerde filosofie aan de Harvard University en aan de Freie Universität in Berlijn, was Associate Professor aan Yale University en Tel Aviv University.

Susan NeimanNeiman schrijft behalve wetenschappelijke teksten ook voor het algemene publiek. Van haar hand verscheen onder meer Morele helderheid. Goed en kwaad in de 21ste eeuw (2010), Het kwaad denken. Een andere geschiedenis van de filosofie (2004). Eerder publiceerde zij The Unity of Reason: Rereading Kant (1994) en Slow Fire: Jewish Notes from Berlin, een autobiografie over haar leven als joodse vrouw in 1980 in Berlijn (1992).

De onderscheiding moet de erfenis van de Nederlandse 17de-eeuwse denker Baruch Spinoza levend houden en kritische en creatieve denkers eren. De Spinozalens, een prijs die beoogt het debat over ethiek en moraal te stimuleren, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een nog levende intellectueel. In het tussenliggende jaar eert de Stichting Internationale Spinozaprijs een overleden denker.

Neiman krijgt de prijs, € 10.000 en een sculptuur van Spinoza, over een jaar uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.