ASK logo

Spinoza wand impressie

Spinoza panelen in de OBA

Te vinden op de 3e verdieping in 2 nissen als aanvulling bij de Spinozaloge in het Het Huis van alle talen.

Vanaf de oprichting in 2006 ijverde de Amsterdamse Spinoza Kring onder bezielende leiding van (oud-)voorzitters Frank van Kreuningen en (vervolgens) Peter van Loon voor een Spinozacentrum. Een plek in Amsterdam waar bezoekers informatie kunnen krijgen over leven en werk van Spinoza en zijn relatie met Amsterdam.


Architect Maurice Nio maakte een ontwerp voor een markant gebouw op het Mr. Visserplein. Dat plan bleek toen niet realiseerbaar.

Daarna werd in 2015 aanghehaakt bij de door de Gemeente Amsterdam uitgeschreven pitch 'Het stadhuis verbouwt'
('Een oproep aan Amsterdammers voor ideeën en initiatieven voor de begane grond van het Stadhuis')

Een uitgelezen kans voor de Amsterdamse Spinoza Kring om, daar waar de democratie gebezigd wordt en nota bene naast zijn geboortehuis, aandacht te vragen voor Spinoza. Voor dit doel werd een bescheiden Spinoza informatiecentrum in- of nabij de Stopera gevisualiseerd:

Een eerste schets van idee en inzending vindt u hier (ASK-gemeente_17_okt_lres.pdf) als PDF-bestand. ( en ook ‘Maak plaats voor Spinoza’2.79 MB)

spinozacentrum plint, foto Erik Blits

(Spinozacentrum plint bij de Stopera, schets Erik Blits)


Na een aantal rondes bleven er van de 180 inzendingen ongeveer 60 over, waaronder ook 'Amsterdam, maak plaats voor Spinoza'.
Nadien is vanuit de gemeente, naar aanleiding van deze en andere mooie plannen, niet veel meer vernomen.


Sinds 20 februari 2022 is evenwel een bescheiden maar belangrijk begin gemaakt met een Spinoza 'loge' in het 'Huis van alle talen' in de OBA aan de Oosterdokskade.
Een mooie publiek toegankelijke plek en een startpunt voor meer zichtbaarheid van- en over Spinoza en zijn gedachtegoed in zijn geboortestad Amsterdam.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.