ASK logo

Spinoza wand impressie

Spinoza panelen in de OBA

Te vinden op de 3e verdieping in 2 nissen als aanvulling bij de Spinozaloge in het Het Huis van alle talen.

Sinds 2008 staat er op initiatief van de Stichting Spinoza Monument een standbeeld van Spinoza, van de hand van kunstenaar Nicolaas Dings tegenover de werkkamer van de burgemeester in t stadhuis. De onthulling werd verricht door burgemeester Job Cohen en wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam. De toespraak van wethouder Gehrels kunt u hier downloaden.


Om misverstanden te voorkomen: dit standbeeld is niet door de Amsterdamse Spinoza Kring, maar door de Stichting Spinoza Monument tot stand gebracht.
Vanaf de aanvang hebben wij dit initiatief van de Stichting Spinoza Monument toegejuicht. Er kan immers niet genoeg aandacht worden gegeven aan Spinoza en zijn gedachtegoed. Dit standbeeld sluit uitstekend aan bij ons streven om Spinoza tot boegbeeld van Amsterdam te maken. We zijn dan ook erg blij dat B&W van Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst zich destijds achter dit initiatief hebben opgesteld.
De Amsterdamse Spinoza Kring is in 2006 opgericht om brede belangstelling te kweken voor Spinoza en zijn gedachtegoed en om zijn belang voor Amsterdam te promoten. Op weg daar naartoe was dit standbeeld een belangrijke stap - eindelijk staat er dan iets herkenbaars in Amsterdam. Maar genoeg is het nog niet. Een informatief en levend centrum zou nog een belangrijke en terechte aanvulling zijn.

Het comite van aanbeveling voor het Spinozamonument bestond uit:
Jonathan Israel, Geert Mak, Frits Bolkestein, Henri Krop, Henk van Nierop, Wiep van Bunge, Herman De Dijn

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.