ASK logo

plint spinozacentrum

Sinds 2008 staat er op initiatief van de Stichting Spinoza Monument een standbeeld van Spinoza, van de hand van kunstenaar Nicolaas Dings tegenover de werkkamer van de burgemeester in t stadhuis. De onthulling werd verricht door burgemeester Job Cohen en wethouder Carolien Gehrels van Amsterdam. De toespraak van wethouder Gehrels kunt u hier downloaden.
Om misverstanden te voorkomen: dit standbeeld is niet door de Amsterdamse Spinoza Kring, maar door de Stichting Spinoza Monument tot stand gebracht.
Vanaf de aanvang hebben wij dit initiatief van de Stichting Spinoza Monument toegejuicht. Er kan immers niet genoeg aandacht worden gegeven aan Spinoza en zijn gedachtegoed. Dit standbeeld sluit uitstekend aan bij ons streven om Spinoza tot boegbeeld van Amsterdam te maken. We zijn dan ook erg blij dat B&W van Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst zich destijds achter dit initiatief hebben opgesteld.
De Amsterdamse Spinoza Kring is in 2006 opgericht om brede belangstelling te kweken voor Spinoza en zijn gedachtegoed en om zijn belang voor Amsterdam te promoten. Op weg daar naartoe was dit standbeeld een belangrijke stap - eindelijk staat er dan iets herkenbaars in Amsterdam. Maar genoeg is het nog niet. Een informatief en levend centrum zou nog een belangrijke en terechte aanvulling zijn.

Het comite van aanbeveling voor het Spinozamonument bestond uit:
Jonathan Israel, Geert Mak, Frits Bolkestein, Henri Krop, Henk van Nierop, Wiep van Bunge, Herman De Dijn

Maak plaats voor Spinoza

In de Stopera, de OBA, een markant gebouw op het Meester Visserplein of waar dan ook: Amsterdam verdient een Spinozacentrum. Niet enkel om Spinoza te eren maar vooral ook om zijn denken te delene met de Amsterdammers en bezoekers.

beeld Spinoza

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.