ASK logo

pintihuisplafond

De Spinoza studiegroepen of verdiepingscursussen zijn een vervolg op de introductie cursussen en een mooie manier om wat dieper in de Spinoza materie te duiken. In 2022 werden onder meer 'Spinoza en kunst' (Anne Woordward) en 'Spinoza en vrijheid' (Henri Krop) gegeven.

Voor een studiegroep is basiskennis van Spinoza's gedachtegoed zeker een vereiste.
Ook is het raadzaam (gewenst) om een Ethicavertaling bij de hand te hebben.
Er zijn meerdere versies in de handel die allen zo hun eigen 'aardigheden' hebben en het is leuk om het verschil ertussen in de bijeenkomsten te kunnen vergelijken.  


Op dit moment zijn
 alle cursussen volgeboekt. U kunt zich aanmelden via de nieuwsbrief (onderaan deze pagina) om op de hoogte te blijven van het cursusaanbod.

De volgende ronde zal zeer waarschijnlijk weer in het najaar plaatsvinden. 

Om een idee te krijgen van het cursus aanbod laten we de tekstjes hierover op deze website voorlopig staan.

Cursus (studiegroep) aanbod eerste helft 2023:

  • Ethica van kaft tot kaft: beide cursussen zijn helaas al vol!
    Houd de nieuwsbrief (of deze site) in de gaten voor volgende rondes.

  • De God van Spinoza in filosofisch-historisch perspectief (3 x)
    Inmiddels ook helaas vol!

  • De passies van ziel en lichaam – Descartes en Spinoza (6 x)


Via de nieuwsbrief blijft u de hoogte van het aanbod.
Check na aanmelding ook met regelmaat de mappen 'ongewenst' of 'spam', en voeg voor een goede ontvangst het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan uw adresboek.

Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
---------------

Ethica van kaft tot kaft (in vogelvlucht)

In deze reeks van vijf middagen of avonden staat per bijeenkomst één van de 5 delen van de Ethica centraal, zodat we in 5 maanden de Ethica als geheel bespreken. Dit is dus geen bespreking in detail en op een specifiek thema, maar een overzicht van het werk en de belangrijkste en meest opvallende stellingen. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor wie al enigszins vertrouwd is met de hoofdlijnen en terminologie van Spinoza, bijvoorbeeld door één van onze introductiecursussen. Het doel is inzicht te geven in de opbouw en argumentatielijn van de Ethica

Per bijeenkomst wordt aangegeven welke stellingen we zullen bespreken, zodat de deelnemers zich bij het lezen van de Ethica kunnen voorbereiden. Er is geen voorgeschreven vertaling van de Ethica om te gebruiken, alle vertalingen zijn welkom. 
 

1 > Ethica van kaft tot kaft (middag)
Deze cursus zit vol en is gestart!

Data: donderdagmiddag 26 jan, 23 feb, 23 mrt, 20 apr, 25 mei
Tijd: 15-17 uur
Plaats: Zaal 5.1, OBA, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS
Kosten: 80 euro
Cursusbegeleider: Karianne Marx


2 > Ethica van kaft tot kaft (avond)
En ook deze helaas vol en is gestart!

Data: donderdagavond 26 jan, 23 feb, 23 mrt, 20 apr, 25 mei
Tijd: 19-21 uur
Plaats : Huis de Pinto, Sint Antoniebreestraat 69, 1011 HB Amsterdam
Kosten: 80 euro
Cursusbegeleider: Erwin Nielsen

---------------

3 > De God van Spinoza in filosofisch-historisch perspectief
Deze cursus is inmiddels volgeboekt.

De God van Spinoza, een god voor niet-gelovigen is een mooi alternatief voor de persoonlijke God van christenen. Dr. Ton de kok weet in drie bijeenkomsten op toegankelijke manier de geschiedenis te schetsen van het ontstaan van Spinoza’s godsconcept en hoe filosofen, wetenschappers en kunstenaars erop reageerden. Wetenschappers als Darwin, Einstein, Hawking en Lemaitre, en kunstenaars als Van Gogh, Munch, Mondriaan, Mahler en Ten Holt hebben allen met het bestaansmysterie geworsteld en omarmden vroeg of laat de GodNatuur van Spinoza. Deze denkers en kunstenaars zullen u diep aan het nadenken zetten…  Als studiemateriaal wordt 'God voor niet gelovigen-de God van Spinoza' aangeraden.

Hoe kwam Spinoza tot een rationeel godsbeeld en wat kan zijn 'God' voor ons levensgeluk betekenen?


Data
dinsdagmiddag 14mrt – 21mrt – 28mrt
Tijd: 15.00 – 16.30 uur

Plaats : OBA Osterdok – Zaal 4.1
Kosten: 80 euro
Cursusbegeleider: Ton de Kok

---------------

4 > De passies van ziel en lichaam – Descartes en Spinoza
Deze cursus is inmiddels volgeboekt.

Het fenomeen van de menselijke passies en hun samenhang met lichaam, ziel en handelen houdt de filosofie al eeuwenlang bezig. Vaak worden onbeheerste hartstochten gezien als de voornaamste hindernissen op onze weg naar het goede leven en gelukzaligheid. Wat zijn emoties eigenlijk en hoe kunnen we ze beheersen? De Stoïsche opvatting dat de toestand van ‘apatheia’ (het zonder hartstochten zijn) het hoogste goed zou zijn, wordt zowel door Descartes en Spinoza krachtig bestreden. Volgens Descartes is die theorie onmenselijk en volgens Spinoza hebben de Stoïcijnen het wezen van zowel de hartstochten als die van de menselijke vrijheid verkeerd begrepen. Descartes onderzoekt in zijn ‘De passies van de ziel’ hoe lichaam en ziel precies samenhangen en elkaar beïnvloeden, alsmede welke hartstochten wel en niet bijdragen aan onze deugd en ons geluk. Voor Spinoza staat, naast de rationele weerlegging van het substantie - pluralisme van Descartes, de machtsverhouding tussen de hartstochten en het intellect natuurlijk centraal in zijn ethiek. Alle werken van Descartes zijn van grote invloed geweest op Spinoza. En een vergelijking zal duidelijk maken hoezeer Spinoza Descartes’ passieleer als voorbeeld heeft genomen voor zijn eigen emotieleer. Maar de verschillen zijn groot.

Naast bovenstaande zal ook het volgende aan bod komen:
1)     Hoe verhouden de theorieën over het ‘geest/lichaam probleem’ en de emotieleer van zowel Descartes als Spinoza zich tot moderne hedendaagse inzichten op dit gebied?
2)    Wat zijn de praktische aanwijzingen van zowel Descartes als Spinoza voor het goede, deugdzame en uiteindelijk gelukzalige leven, zowel individueel als collectief? 
 
Aanbevolen cursusmateriaal: René Descartes – De passies van de ziel (Historische Uitgeverij)

Data: woensdagmiddag 1mrt - 8mrt - 15mrt - 22mrt - 29mrt - 12apr
Tijd: 15.00 – 17.00 uur

Plaats : OBA Osterdok – Zaal 4.1
Kosten: 80 euro
Cursusbegeleider: Anne Woodward

 

---------------

Aanmelden

Door middel van het onderstaande formulier kunt u zich aannmelden voor de studiegroepen. 
De met een (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.


Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Invalid Input

Mochten er last minute wijzigingen zijn, dan is het fijn als we u telefonisch snel op de hoogte kunnen brengen.

Invalid Input

Invalid Input

 

 

Spinoza

Al jaren een succes: onder begeleiding van enthousiaste Spinoza kenners een deel van het werk bestuderen.

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 075 670 62 98 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.