De Spinoza studiegroepen of verdiepingscursussen zijn een vervolg op de introductie cursussen en een mooie manier om wat dieper in de Spinoza materie te duiken. De Ethica (in het kort) is een vaak terugkerende cursus. Recente studiegroepen hadden verder bijv. als thema: 'Spinoza en kunst' en 'De passies van ziel en lichaam, Descartes en Spinoza' (door Anne Woordward), 'Spinoza en vrijheid, 'Het Theologisch-politiek Traktaat' en 'De actualiteit van Spinoza's analyse van onze emoties' (door Henri Krop) en 'De God van Spinoza in historisch-filosofisch perspectief' (door Ton de Kok).
Voor een studiegroep is basiskennis van Spinoza's gedachtegoed zeker een vereiste.
Ook is het raadzaam (gewenst) om een Ethicavertaling bij de hand te hebben.
Er zijn meerdere versies in de handel die allen zo hun eigen 'aardigheden' hebben en het is leuk om het verschil ertussen in de bijeenkomsten te kunnen vergelijken.
De studiegroepen voor het najaar van 2024 zijn inmiddels van start gegaan of afgerond. U kunt zich dus niet meer opgeven.
Om u een idee teven van het aanbod en de inhoud laten we de informatie hierover nog even staan.
-
Ethica (door Erwin Nielsen)
-
Spinoza en de Waere Vrijheid (door Pieter Dijkshoorn)
= afgelast. -
Het bevrijdend denken van Spinoza (door Henri Krop)
Blijf op de hoogte van het aanbod middels de nieuwsbrief.
(aanmelden onderaan deze pagina of via deze link:
https://laposta.nl/f/ss6ieomgyd9n)
Check na aanmelding ook met regelmaat de mappen 'ongewenst' of 'spam', en voeg voor een goede ontvangst het emailadres
Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot
---------------
> Ethica
In deze reeks van vijf avonden staat per bijeenkomst één van de 5 delen van de Ethica centraal, zodat we in 5 maanden de Ethica als geheel bespreken. Dit is dus geen bespreking in detail en op een specifiek thema, maar een overzicht van het werk en de belangrijkste en meest opvallende stellingen. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor wie al enigszins vertrouwd is met de hoofdlijnen en terminologie van Spinoza, bijvoorbeeld door één van onze introductiecursussen. Het doel is inzicht te geven in de opbouw en argumentatielijn van de Ethica.
Per bijeenkomst wordt aangegeven welke stellingen we zullen bespreken, zodat de deelnemers zich bij het lezen van de Ethica kunnen voorbereiden. Er is geen voorgeschreven vertaling van de Ethica om te gebruiken, alle vertalingen zijn welkom.
De Ethica (in 5 bijeenkomsten)
Data: Donderdag 5 sep - 3 okt - 7 nov - 12 dec - 9 jan
Tijdstip: 19.00 - 21.00 uur
Locatie: OBA Zaal 3.1, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Kosten: € 90
Studiemateriaal: Ethica (vertaling naar keuze)
Docent: Erwin Nielsen
> Het bevrijdend denken van Spinoza
Mensen kunnen volgens Spinoza hun verstand gebruiken als instrument om macht en bezit te vergaren en ook om een ideologie, bijgeloof of samenzweringstheorie te rechtvaardigen. Hiertegenover staat een kritisch denken, dat de vanzelfsprekendheden van elk geloof en elke traditie ter discussie stelt. Dit denken wil zich bevrijden van opgelegde dogma’s en willekeurige voorschriften die de mens klein houden en machteloos maken. In het begin van het Theologisch-Politiek Traktaat legt Spinoza uit hoe het komt dat dat vooroordeel en bijgeloof vat krijgen over ons mensen. Een andere uitleg vindt men aan het slot van het eerste deel van de Ethica. Beide teksten komen in de eerste bijeenkomst aan bod. Voordat de mens kan beginnen aan de bestrijding van zijn eigen vooroordelen en het doorbreken van de macht van samenzweringstheorieën is het noodzakelijk dat hij zich buigt over het instrument waarmee hij dit kan doen: zijn verstand en de mogelijkheid de macht daarvan te vergroten. Dit schetst Spinoza in de inleiding van zijn Verhandeling over de verbetering van het Verstand. Tot slot zal aan bod komen hoe volgens Spinoza bevrijding in de praktijk van ons (samen)leven mogelijk is. Hiertoe zullen we teksten uit de Ethica en de TTP bespreken.
---------------
Aanmelden
Door middel van het onderstaande formulier kunt u zich aannmelden voor de studiegroepen.
De met een (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.