ASK logo

pintihuisplafond

Het cursusaanbod van de Spinozakring heeft vanwege Corona lange tijd op een laag pitje gestaan. Op dit moment gelden er geen beperkende maatregelen en is het organiseren van cursussen dus weer mogelijk..


Voor het cursusprogramma na de zomer in september en oktober staan nu in iedergeval gepland:

Spinoza en kunst
onder leiding van Anne Woodward.

Deze is inmiddels van start gegaan en aanmelding hiervoor is niet meer mogelijk.

&

Spinoza en vrijheid
onder leiding van Henri Krop.


Na de zomer wordt het cursusaanbod verder aangevuld met Ethica van 'Kaft tot kaft'  door Karianne Marx en Erwin Nielsen. In iedere bijeenkomst zal dan een van de 5 delen van de Ethica centraal zal staan.

Ton de Kok neemt weer een studiegroep 'De God van Spinoza in filosofisch-historisch perspectief' voor zijn rekening.
 
De data voor deze studiegroepen worden na de zomer op de site gepubliceerd en weer met de nieuwsbrief kenbaar gemaakt.

Mocht u op een wachtlijst staan voor de cursus 'Spinoza en kunst' dan is het fijn als u daarover nog een mailtje ter herinnering stuurt aan het cursusmailadres.

Voor verdere vragen kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 
-------------

1 > Spinoza en kunst
Poging tot een Spinozistische esthetiek

DEZE CURSUS IS VAN START GEGAAN
en aanmelden is niet meer mogelijk.

Blijf op de hoogte van het cursus aanbod via de nieuwsbrief (inschrijving onderaan deze pagina).


Een verband tussen Spinoza en kunst is zelden gelegd. De meeste mensen zien Spinoza als een ‘rationalist,’ een ‘moeilijk denker,’ of een ‘Stoïcijnse asceet,’ terwijl zij kunst beschouwen als een expressie van gevoelens of van intuïtieve impressies van het onzegbare. Dit is in alle opzichten een misverstand. Spinoza hield van de culturele geneugten die de zeventiende eeuw te bieden had, trad zelf op als acteur en tekende regelmatig in zijn schetsboekje. Talloze beroemde dichters, musici en schrijvers hebben zich laten inspireren, met name door zijn ideeën over de intuïtieve kennis en vrijheid. Daniël Barenboim zou, zoals hij zelf erkent, nooit de revolutionaire musicus zijn geworden zonder Spinoza. En beroemde dichters en schrijvers waaronder Johann Wolfgang von Goethe, Herman Gorter, Heinrich Heine, Johan Andreus Dèr Mouw, George Eliot en Leo Vroman hebben Spinoza’s ideeën in literaire taal proberen te vatten. Deze studiegroep wordt begeleid door Anne Woodward. 


Data
: donderdagavonden 8, 15, 22 en 29  september, 2022 
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Plaats
Zaal 3.1, OBA, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS
Kosten: 80 euro
Cursusbegeleider: Anne Woodward


-------------

2 > Spinoza en vrijheid
Met het oog op de Spinozadag


In een korte cursus zal vast ingegaan worden op het thema van de aankomende Spinozadag.


In een tijd dat het woord ‘vrijheid’ gebruikt wordt om zich tegen corona-maatregelen van de overheid te verzetten én om daarmee in te stemmen, bestaat grote verwarring omtrent haar betekenis. 
Het debat voert al terug tot de 19e-eeuw waarin de socialisten de liberale traditie ervan beschuldigden slechts een schijnvrijheid te beloven. Deze kritiek werd in de 20ste-eeuw beantwoord door te stellen dat het socialisme een ‘weg tot slavernij’ vormt doordat het aan de individuele burgers hun vrijheid en verantwoordelijkheid ontneemt. Tegelijk zien we dat vrijheid het vermogen heeft mensen te mobiliseren en nemen burgers in Oekraïne uit naam van de vrijheid nu de wapens op. 
Vrijheid is ook een fundamenteel begrip in Spinoza’s filosofie. Het verbindt de handelingsbekwaamheid van een individu met de politieke vrijheid en Spinoza ziet een wederzijdse afhankelijkheid tussen beide. 
Een burger kan slechts vrij zijn in een vrije staat en een vrije staat is slechts mogelijk wanneer de burgers vrij zijn. Zo is vanuit Spinoza gezien het conflict tussen socialisme en liberalisme een schijnprobleem. Misschien werpt zijn filosofie ook een licht op de actuele verwarring.  
 

Data
: 6, 13 en 27 oktober en 10 november. 
Tijd: 16-18 uur (m.u.v. 6 oktober want dan van 16.30 tot 18.30)
Plaats : Zaal 3.1, OBA, Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS.
Kosten: 80 euro
Cursusbegeleider: Henri Krop
 
------- 

Aanmelden

Door middel van het onderstaande formulier kunt u zich aannmelden voor de studiegroepen. 
De met een (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Invalid Input

Mochten er last minute wijzigingen zijn, dan is het fijn als we u telefonisch snel op de hoogte kunnen brengen.

Invalid Input

Invalid Input

 

               

 

Spinoza

Al jaren een succes: onder begeleiding van enthousiaste Spinoza kenners een deel van het werk bestuderen.

Aanmelden nieuwsbrief

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.