ASK logo

pintihuisplafond

 

Het was de afgelopen tijd een flinke uitdaging om op een gezonde en veilige wijze bijeenkomsten te organiseren. Vandaar dat het cursusaanbod van de Spinozakring aanzienlijk werd ingeperkt ten opzichte van voorgaande jaren. Er werden desondanks 3 studiegroepen OBA op het Oosterdokseiland georganiseerd die deels wel (of niet- of soms online) konden doorgaan.

Het betrof: 
De God van Spinoza in filosofisch-historisch perspectief door Ton de Kok.
Emoties en het goede leven / Poging tot een praktische handleiding door Anne Woodward.
De macht en onmacht van de verbeelding bij Spinoza door Henri Krop.

 

Er staat nu nog een cursus op het programma nl:
Spinoza en kunst onder leiding van Anne Woodward.

Als u zich reeds had opgegeven voor deze studiegroep krijgt u bericht over de voortgang.

Voor vragen kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Piet van der Hoeven).

 

Spinoza en kunst
Poging tot een Spinozistische esthetiek

Een verband tussen Spinoza en kunst is zelden gelegd. De meeste mensen zien Spinoza als een ‘rationalist,’ een ‘moeilijk denker,’ of een ‘Stoïcijnse asceet,’ terwijl zij kunst beschouwen als een expressie van gevoelens of van intuïtieve impressies van het onzegbare. Dit is in alle opzichten een misverstand. Spinoza hield van de culturele geneugten die de zeventiende eeuw te bieden had, trad zelf op als acteur en tekende regelmatig in zijn schetsboekje. Talloze beroemde dichters, musici en schrijvers hebben zich laten inspireren, met name door zijn ideeën over de intuïtieve kennis en vrijheid. Daniël Barenboim zou, zoals hij zelf erkent, nooit de revolutionaire musicus zijn geworden zonder Spinoza. En beroemde dichters en schrijvers waaronder Johann Wolfgang von Goethe, Herman Gorter, Heinrich Heine, Johan Andreus Dèr Mouw, George Eliot en Leo Vroman hebben Spinoza’s ideeën in literaire taal proberen te vatten. Deze studiegroep wordt begeleid door Anne Woodward. 

 

Data: donderdagmiddagen 7,14 , 21 en 28 april 2022 
Tijd: 15.00-17.00 uur
Aantal cursisten: 15
Kosten : 80 euro

 

Ethica

Vanaf Januari 2022 komt ook de studiegroep Ethica weer op het programma. In elk van de vijf bijeenkomsten staat 1 van de delen van de Ethica centraal. Hiervan bespreken we de lijn van Spinoza's betoog aan de hand van de belangrijkste stellingen.
Zodra de data hiervoor bekend zijn wordt dat op deze site en via de nieuwsbrief vermeld.

Om op de hoogte te blijven kunt u zich hieronder en op de home pagina onderaan in de grijze balk inschrijven voor de nieuwsbrief.

 

Aanmelden

Door middel van het onderstaande formulier kunt u zich aannmelden voor de studiegroepen. 
De met een (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.

Invalid Input

Mochten er last minute wijzigingen zijn, dan is het fijn als we u telefonisch snel op de hoogte kunnen brengen.

Invalid Input

Invalid Input

 

               

 

Spinoza

Al jaren een succes: onder begeleiding van enthousiaste Spinoza kenners een deel van het werk bestuderen.

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.