ASK logo

pintihuisplafond

Studiegroepen

Het is in deze tijden een behoorlijke uitdaging om op een gezonde en veilige wijze bijeenkomsten te organiseren. Vandaar dat het cursusaanbod van de Spinozakring aanzienlijk is ingeperkt ten opzichte van voorgaande jaren. We kijken nog niet al te ver vooruit en programmeren voor dit voorjaar voorlopig 2 studiegroepen in de centrale vestiging van de Openbare Bibiliotheek Amsterdam (OBA) op het Oosterdokseiland, nabij Amsterdam CS. 

De God van Spinoza in filosofisch-historisch perspectief

Ton de Kok, bekend van zijn boeken over God volgens schrijvers, filosofen, kunstenaars en wetenschappers, speciaal voor niet-gelovigen, neemt in deze reeks de God van Spinoza onder de loep. Spinoza staat centraal in deze lezingencyclus. Hij is het draaipunt tussen de filosofen en schrijvers die zich existentieel
afvroegen wat God is,  en de wetenschappers en kunstenaars die zich, ná Spinoza, ook de vraag stelden: wat is God. Spinoza was in zijn denken het draaipunt tussen de transcendente God-de-Vader en zijn immanente GodNatuur.

In de eerste bijeenkomst staan de ‘materialistische’ filosofen centraal die 600 v.Ch al afscheid namen van een persoonlijke God. In de volgende bijeenkomsten gaan we de worsteling na van mannen als Lucretius, Thomas van Aquino, Anselmus en Pascal. Zij zochten naar godsbewijzen. Spinoza, daarna, leverde het
eerste en enige godsbewijs: GodNatuur. Dat godsconcept werd overgenomen door wetenschappers als Einstein, Planck, Lemaître, e.a. Ook bij kunstenaars als Munch, Van Gogh, Mondriaan, Leo Vroman (dichter) zie je een verschuiving naar het rationele godsbeeld van Spinoza. Wat allen gemeen hebben is een expliciete bestaansworsteling, gepaard gaand met het begrip van de oneindigheid van de kosmos door het besef dat een formule van alles, nooit zal worden gevonden.

Deze reeks is uitgesteld tot het najaar, mits er dan weer fysieke bijeenkomsten mogelijk zijn. 

 

Spinoza’s praktische aanwijzingen voor het goede leven

en

Spinoza en kunst

Anne Woodward zal deze cursussen geven. Nadere informatie volgt nog.

 

 

 

 

Spinoza

Al jaren een succes: onder begeleiding van enthousiaste Spinoza kenners een deel van het werk bestuderen.

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.