ASK logo

amsterdam

Zaterdag 29 juni - zondag 13 oktober 2013
De Appel, Amsterdam

De Appel arts centre presenteert van zaterdag 29 juni t/m zondag 13 oktober 2013 de tentoonstelling Artificial Amsterdam.

De Appel en Amsterdam in 2013
In 2013, het jaar waarin Amsterdam zich zelfbewust op de kaart zet als culturele hotspot, gaat De Appel arts centre op zoek naar de stad achter de gepolijste historische grachtengevels en de citymarketing campagnes. Artificial Amsterdam onderzoekt Amsterdam als stad vol tegenstellingen. Historisch en hedendaags. Statig en bruisend. Vrijzinnig en liberaal, maar ook veilig en vertrouwd. Open en kosmopolitisch, maar ook dichtgetimmerd door regels.

Tentoonstelling
Is Amsterdam een kunstmatige stad? Of bevindt zich achter de façade van schijnbare structuur en regelmaat een heel ander Amsterdam, dat lang niet zo gecontroleerd is? Is Amsterdam een werelds dorp? En hoe is deze stad een inspiratiebron voor kunstenaars?

Hirschhorn Spinoza MapThomas Hirschhorn & Marcus Steinweg: Spinoza Map (2007)
Foto: © Cassander Eeftinck Schattenkerk

Diverse nationale en internationale kunstenaars die allemaal een bijzondere band met de stad hebben, reageren op deze vraagstukken. De tentoonstelling presenteert onder meer eigenzinnige films over Amsterdam van grootmeesters als Lawrence Weiner en Ed van der Elsken, nieuwe werken van jonge kunstenaars als James Becket en Egle Budvytyte & Bart Groenendaal en een monumentale muurtekening van Jan Rothuizen. Cristina Lucas verbindt in haar werk Mondriaan met erotiek, Fernando Sanchez Castillo realiseert een bronzen eerbetoon aan de rellen op de Nieuwmarkt en in de nazomer presenteert de Japanse kunstenaar Tatzu Nishi een spectaculair project in partnerinstituut De Oude Kerk.

Curatoren en kunstenaars
Artificial Amsterdam wordt samengesteld door Gerardo Mosquera (medeoprichter van de Havana Biënnale en de Johannesburg Biënnale) en Rieke Vos. Sinds begin jaren tachtig organiseerde de Cubaanse Mosquera (1945) vele tentoonstellingen waarin de publieke ruimte centraal staat, in onder meer Mexico City, Liverpool, Santiago, Cordoba en Madrid. Deze wereldreiziger komt sinds 1995 meerdere malen per jaar naar Amsterdam waar hij als gastdocent verbonden is aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. De Nederlandse kunsthistorica Rieke Vos (1981) maakt tentoonstellingen met hedendaagse kunst en architectuur. Zij was deelnemer aan het De Appel Curatorial Programme en ontwikkelde voor SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte diverse projecten in de openbare ruimte.

Deelnemende kunstenaars
Mounira Al Solh (LB/NL), Lara Almarcegui (SP/NL), Linda Bannink (NL), James Beckett (ZA/NL), Egle Budvytyte & Bart Groenendaal (LT/NL), Ed van der Elsken (NL), Carlos Garaicoa (CU), Kendell Geers (ZA/BE), Bert Haanstra (NL), Inti Hernandez (CU), Roderick Hietbrink (NL), Thomas Hirschhorn (CH/FR), Philipp Kremer (DE), Glenda Leon (CU), Cristina Lucas (SP/NL), Arnoldus Montanus (NL), Tatzu Nishi (JP), Hans Op de Beeck (BE), Jan Rothuizen (NL), Fernando Sánchez Castillo (SP), Kuang-Yu Tsui (TW), Barbara Visser (NL) en Lawrence Weiner (VS).

Aanvullend programma
In het kader van de tentoonstellingen worden diverse activiteiten georganiseerd. Een vraaggesprek met de curatoren en kunstenaars, avondlijke wandelingen op de Wallen in samenwerking met De Oude Kerk, performances in het stadscentrum en educatieve workshops.

Nevenactiviteiten Artificial Amsterdam (selectie)
• zaterdag 29 juni 16.00 uur: Q&A met Gerardo en Rieke en aantal kunstenaars
• zaterdag 31 augustus 21.00 uur: Performance Egle Budvytyte & Bart Groenendaal
• 21 juli en 29 september 15.00 - 16.00 uur: Rondleiding
• 8 september 15.00 - 16.00 uur: Zondagsschool
• 21 september: Burendag

Datum: zaterdag 29 juni - zondag 13 oktober 2013
Plaats: De Appel arts centre, Prins Hendrikkade 142 te Amsterdam
Openingstijden: dinsdag - zaterdag 12.00 - 20.00 uur, zondag 12.00 - 18.00 uur
Toegang: volwassenen € 7; studenten/CJP/65+/Stadspas/kinderen 12-18 jaar € 4,50; Museumkaart/I Amsterdam Card/ICOM/kinderen 0-12/Appel Club/Pers gratis
Meer informatie: deappel.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.