ASK logo

Op woensdag 1 februari 2012 is aan zijn componeertafel Ton de Kruyf (1937-2012) onverwacht overleden op 74-jarige leeftijd. Hij stond bekend om zijn atonale composities.

De Kruyfs omvangrijke oeuvre bestaat vooral uit liederen, koorwerken en opera's, dat hij veelal in twaalftoontechnieken schreef, net als atonale componist Arnold Schönberg. Zijn meest bekende werk is de opera Spinoza uit 1971, waarmee het Holland Festival destijds opende. In de opera zette De Kruyf de schilder Rembrandt neer als tegenhanger van de filosoof Spinoza.

Ton de Kruyf werd geboren in 1937 in Leerdam. Hij studeerde viool en piano en volgde compositiecursussen in het Duitse Darmstadt, waar hij het werk van Bruno Maderna, Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen en György Ligeti leert kennen, en bij de Gaudeamus Muziekweken in Bilthoven. Ook studeerde hij compositie bij Wolfgang Fortner in Heidelberg en nam hij deel aan de Internationale Ferienkurse te Darmstadt en de Internationale Gaudeamus Muziekweek in Bilthoven.

Andere bekende composities van De Kruyf zijn de koorsymfonie Ode to the west wind (1978) en de radiofonische opera's Quauhquauhtinchan in den vreemde (1971) en Since, on a quiet night (1980). Veel van zijn werk werd, vanaf Töne aus der Ferne (1967), uitgevoerd tijdens de festivals van de International Society for Contemporary Music. Canti e capricci (1984, voor cello en kamerorkest) werd geschreven voor het Nederlands Kamer Orkest.

De hedendaagse klassieke muziek verliest een markante persoonlijkheid met een warm hart.

 

DSCF6112.JPG
Spinozadag 2022 discussie, in de OBA Oosterdok, theaterzaal

DSCF6084.JPG
Spinozadag 2022, een volle zaal

DSCF6072.JPGOpening Pooyan Tamimi Arab

DSCF6107.JPG
DSCF6092.JPGDSCF6082_copy.JPGAbram de Swaan, Annelien de Dijn, Yoram Stein

DSCF6088_copy.JPGDSCF6104.JPGJonge denkers des Vaderlands Fabiënne Touset en Eline Fennis
DSCF6078_copy.JPGMuziek uit Syrië - 'Euphoria band' DSCF6095.JPGPooyan met het Theologisch Politiek Tractaat van Spinoza in het Perzisch, (uit Iran) en 'boekenzoekers' in de foyer van de OBA tijdens de pauzeDSCF6097.JPG

 Foto's Gerard Arninkhof

 

zie voor meer info over Spinozadagen
de Spinozadag pagina binnen deze site

 

Aanmelden nieuwsbrief

Check na aanmelding ook regelmatig de map 'ongewenst' of 'spam'. Nieuwsbrieven gericht aan gmail adressen komen vaak daarin terecht. Voor een goede ontvangst voegt u info@amsterdamsespinozakring.nl toe aan uw adresboek.