Tentoonstelling 'Spinoza Amsterdammer'

In het kader van Amsterdam Wereldboekenstad heeft de Amsterdamse Spinoza Kring de reizende tentoonstelling Spinoza Amsterdammer samengesteld.

In het voorjaar van 2012 was de tentoonstelling te gast bij de Winteracademie 2012 van het Mozeshuis aan het Waterlooplein 207 in Amsterdam (thema: 'Doe eens normaal, man!'. Een appèl voor meer hoffelijkheid in de stad Amsterdam).

spinozaexpo.jpgDe Amsterdamse Spinoza Kring wil door middel van de tentoonstelling Spinoza Amsterdammer een breed en gevarieerd publiek kennis laten maken met de belangrijkste ideeën en opvattingen van de filosoof Spinoza. Na een bezoek aan de tentoonstelling weet de bezoeker wie Spinoza was, waar en onder welke omstandigheden hij tot zijn ideeën kwam en welke radicale en belangrijke rol hij heeft gespeeld in de ontwikkeling van het westerse denken. Ook worden de bezoeker handvatten aangereikt om de actuele betekenis van Spinoza te kunnen inzien.

In 2008 en 2009 was deze tentoonstelling te zien in de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het OBA-filiaal De Pintohuis in het centrum van Amsterdam en het OBA-filiaal Bijlmermeer. In het voorjaar van 2010 was de tentoonstelling aanwezig bij de open dagen van het Spinozalyceum in Amsterdam.
In februari-maart 2011 is de tentoonstelling gebruikt bij een studiedag over vrijheid en tolerantie die de Amsterdamse Spinoza Kring heeft gegeven aan leerlingen van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. In september-oktober 2011 was de tentoonstelling te gast bij het OBA-filiaal Buitenveldert in Amsterdam.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Amsterdams Historisch Museum, Cultuurwerk, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Schipholfonds, Wijkcentrum d'Oude Stadt en Cees Smit Printing.

Reizende tentoonstelling

De tentoonstelling Spinoza Amsterdammer is zo ontworpen dat deze eenvoudig op andere plaatsen is op te bouwen. Het is een reizende tentoonstelling. Mocht u een suggestie hebben voor een plaats waar de Spinozatentoonstelling geëxposeerd kan worden of wilt u de tentoonstelling op bezoek krijgen (binnen of buiten Amsterdam), stuurt u dan een e-mail naar het secretariaat op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook is het mogelijk om een lezing of een goed gesprek te koppelen aan de tentoonstelling.

Teksten van de lezingen bij de tentoonstelling

De Amsterdamse Spinoza Kring heeft in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam een lezingencyclus georganiseerd rondom het thema van de tentoonstelling Spinoza Amsterdammer, toen deze in de maanden september en oktober 2008 in de hoofdvestiging van de OBA te zien was. De lezingen zijn na afloop op deze website gepubliceerd.

• Website My Name is Spinoza

• Website Bijlmer Spinoza Festival

• Website Open Source Amsterdam / Straat van Sculpturen

• Website WatSpinoza

Logo van My Name is Spinoza

 

Opening van My Name is Spinoza

Interview met Theo Loevendie (video)

Theo-Loevendie-Film.jpg

Een exclusief interview met componist Theo Loevendie over zijn Spinoza opera. Bekijk het hier >