Archief

heic0715aSinds de Verlichting hoor je als weldenkende niet meer de vraag te stellen: wie is God? Een persoonlijke God kom je alleen nog tegen bij fundamentalisten. Maar is daarmee God dood, zoals Nietzsche dacht? Integendeel. Wie de tv-colleges van Robbert Dijkgraaf heeft gevolgd of wie naar de Hubbleopnames kijkt die aan de binnenkant van de voor- en achterkaft van dit boek staan, wordt onwillekeurig gedwongen tot de vraag Wat is God? Die sterrenstelsels zijn de visuele manifestatie van het bestaansmysterie waarmee de zevenendertig denkers die Ton de Kok in zijn boek opvoert, hebben geworsteld. Hij volgde hen jarenlang op hun moeizame zoektocht. Hij kwam tijdens die tocht Neanderthalers tegen en Griekse filosofen. Hij sprak virtueel met Plotinus, Marcus Aurelius en Augustinus. Daarna las hij Thomas van Aquino en Cusanus en luisterde hij naar Spinoza en Leibnitz. Met Voltaire en Diderot en met de Russen Tolstoj, Dostoevskij en Berdjaev, ging hij mee tot het einde. Iedere lezer zal zich in vele aspecten van hun bestaansworsteling herkennen. Vroeg of laat gaat eenieder van ons diezelfde worsteling aan…

Zaterdag 29 juni - zondag 13 oktober 2013
De Appel, Amsterdam

De Appel arts centre presenteert van zaterdag 29 juni t/m zondag 13 oktober 2013 de tentoonstelling Artificial Amsterdam.

De Appel en Amsterdam in 2013
In 2013, het jaar waarin Amsterdam zich zelfbewust op de kaart zet als culturele hotspot, gaat De Appel arts centre op zoek naar de stad achter de gepolijste historische grachtengevels en de citymarketing campagnes. Artificial Amsterdam onderzoekt Amsterdam als stad vol tegenstellingen. Historisch en hedendaags. Statig en bruisend. Vrijzinnig en liberaal, maar ook veilig en vertrouwd. Open en kosmopolitisch, maar ook dichtgetimmerd door regels.

De zevende Spinozalens, een tweejaarlijkse internationale onderscheiding voor spraakmakende denkers op het terrein van ethiek en samenleving, is toegekend aan de gerenommeerde Franse filosoof prof. dr. Pierre Rosanvallon.

Woensdag 20 juni 2012, 16.00 uur
Amstelhoeck, Amstel 1, Amsterdam

Al lijkt de weg waarvan ik heb laten zien dat hij naar ware tevredenheid leidt nu erg moeilijk, hij kan wel gevonden worden. Het kan ook niet anders of iets wat zo zelden gevonden wordt is moeilijk. Want als het heil binnen handbereik lag en zonder veel moeite gevonden kon worden, hoe zou het dan mogelijk zijn dat het door bijna iedereen werd genegeerd? Nee, alles wat schitterend is, is even moeilijk als zeldzaam.

Eind 2010 deed Leen Spruit in de Bibliotheek van het Vaticaan een zeldzame ontdekking: hij vond een handschrift van de Ethica, dat dichter bij Spinoza's origineel staat dan de tot dusver bekende gedrukte versies. Op basis van dit manuscript verschijnt de Ethica nu in een nieuwe, eigentijdse vertaling bij Uitgeverij Boom. Vanwege de spectaculaire aard van Spruits vondst en het aanhoudend belang van de denker Spinoza wordt deze uitgave op woensdag 20 juni om 16.00 uur feestelijk gepresenteerd.

Op woensdag 1 februari 2012 is aan zijn componeertafel Ton de Kruyf (1937-2012) onverwacht overleden op 74-jarige leeftijd. Hij stond bekend om zijn atonale composities.

De Kruyfs omvangrijke oeuvre bestaat vooral uit liederen, koorwerken en opera's, dat hij veelal in twaalftoontechnieken schreef, net als atonale componist Arnold Schönberg. Zijn meest bekende werk is de opera Spinoza uit 1971, waarmee het Holland Festival destijds opende. In de opera zette De Kruyf de schilder Rembrandt neer als tegenhanger van de filosoof Spinoza.

Het VU-Kamerkoor heeft op 13 mei en 21 juni CD-opnamen gemaakt van de uitvoering van Harmony of the Spheres, gecomponeerd door Joep Franssens en gebaseerd op teksten uit Spinoza's Ethica. De CD is vanaf 16 december 2011 te koop en zal op 17 december worden gepresenteerd in aanwezigheid van Joep Franssens, de componist van het werk. Deze presentatie vindt plaats bij het concert van het VU-Kamerkoor in de Dominicuskerk te Amsterdam.

Durf te denken is een 12-delige reeks televisieprogramma’s van HUMAN over denkers die belangrijk zijn voor het humanisme in relatie tot het actuele maatschappelijke debat. Wat is vandaag de waarde en relevantie van deze denkers? Hoe zijn hun ideeën praktisch te benutten? Hoe vind je hun gedachtegoed terug, om je heen, op straat? Kunnen ze helpen bij alledaagse levensvragen? Aan bod komt een selectie van denkers uit de Humanistische Canon - van ver voor Christus tot en met filosofen uit de twintigste eeuw.

De zesde Spinozalens is toegekend aan de gerenommeerde Amerikaanse socioloog Richard Sennett. De Spinozalens is een tweejaarlijkse internationale onderscheiding. De prijsuitreiking vindt plaats op de geboortedag van Spinoza, woensdag 24 november 2010, in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

Spinoza, De Opera. In de concertzalen vanaf 2012. Een radiogesprek met componist Theo Loevendie van zondag 26 juli 2009.

Beluister hier het geluidsfragment.

Op zondag 26 oktober 2008 besteedde het radioprogramma Flavius van de Joodse Omroep onder andere uitgebreid aandacht aan Baruch de Spinoza.

Van 27 juni tot 24 oktober 2008 heeft de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) een tentoonstelling gehouden over Spinoza. Nu kan men de tentoonstelling digitaal bezoeken.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2008 voor Jonathan Israel

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2008 (150.000 dollar) toegekend aan professor Jonathan Israel (School of Historical Studies, Institute for Advanced Studies, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) voor 'zijn wezenlijk nieuwe kijk op de geschiedenis van de Verlichting'.

De Vrije Gedachte: Bijna zo erg als de Denen(Humanistische Omroep)

In het tv-programma De Vrije Gedachte sprak Max Pam met Jonathan Israel.

Jonathan Israel, vooraanstaand Brits historicus en internationaal gerespecteerd kenner van de Verlichting, over Nederland, Spinoza en de Verlichting.

In het televisieprogramma Kaaskoppen & Waterlanders (NCRV) gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is.
De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald.

Het programma was te zien op 16 april en de herhaling op 23 april 2008. Nu is het nog via internet te zien bij Uitzending gemist

radio_1De voorzitter van de Amsterdamse Spinoza Kring was 23 november 2007 te gast in het Radio1 programma Met het Oog op Morgen

{audio}images/stories/geluid/frank_bij_het_oog.mp3{/audio}

min-plasterkOp initiatief van het Actiecomité 'Spinoza in het eindexamen VWO!' is medio mei 2007 een protestbrief aan Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gestuurd. Eind mei heeft een gesprek plaatsgevonden met de CEVO (Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven vwo, havo, vmbo). Na lang wachten heeft de minister medio juli 2007 gereageerd.

Lees hierna het gezamenlijke commentaar van het Actiecomité 'Spinoza in het eindexamen VWO!' en de Amsterdamse Spinoza Kring en de correspondentie tussen het Actiecomité en de Minister.

Ter gelegenheid van de 93ste Dies Natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontving professor Jonathan Israel op 8 november 2006 een eredoctoraat.

350 jaar na de banvloek klinkt nog steeds de stem van Spinoza

De Nederlandse filosoof Baruch de Spinoza was slechts 23 jaar oud toen hij verbannen werd uit de Spaans-Portugese Joodse gemeenschap van Amsterdam. Dat was 350 jaar geleden, maar de Amerikaanse schrijfster Rebecca Goldstein zegt dat zijn gedachten vandaag nog steeds belangrijk zijn.

Op de Amerikaanse radiozender National Public Radio (NPR) is een kort interview met Rebecca Goldstein te horen (Engels gesproken, 20 augustus 2006).

Het Spinozahuis in Rijnsburg
Foto Spinozahuis Rijnsburg