Spinozawandelingen in Amsterdam

Op donderdag 6, zondag 9 en maandag 10 oktober organiseert Margreet Brandes opnieuw wandelingen in Amsterdam, met verschillende thema's rond Spinoza.

 

 6  oktober, Spinoza en de ethiek van de rederijkers van de Egelantier

 

In Amsterdam was de invloed van de dichtgezelschappen op de cultuur groot. Waar woonden ze en traden naar buiten: Roemer Visscher en zijn dochters; Spieghel en Coornhert; P.C. Hooft? En wat brachten ze naar voren? Welke lijnen zijn te trekken naar de Nieuwe Zijds Kolk, waar Spinoza’s uitgever Riewertsz zat en collegianten bijeenkwamen in diens uitgeverij ‘’t Martelaersboeck’?

 
 
9 oktober, Spinoza, rede en gevoel 

In de 17e eeuw kwamen mensen uit verschillende windstreken naar Amsterdam. De overzeese handel leidde tot een toename van kennis over andere volken en mensen. Wat hebben mensen en volken gemeen en waarin verschilden zij? Spinoza dacht met anderen na over ‘emoties als lijnen en vlakken’, geholpen door in de ontwikkeling van de wetenschap gegroeide methodologie. Om zo tot een voor de mensen meer volmaakte wereld te komen.

 
 
10 oktober,  Spinoza en de politiek: Amsterdamse contacten van Spinoza en hun strijd (1672-1678) tegen Lodewijk XIV

Franciscus Van den Enden, die de Franse legeraanvoerder le Condé kende van de opstandige beweging le Fronde; collegiant èn topdiplomaat Coenraat van Beuningen; Menasseh ben Israel, uitgever van le Péyère, die secretaris was geweest van le Condé. Waar woonden destijds de Amsterdamse anti-Franse courantiers, zoals Johannes Van Ravesteyn en Spinoza-biograaf Lucas?

 
 

De wandelingen starten om 13.00 bij het standbeeld van Spinoza, Amstel 1 en duren ongeveer 3 uur.

Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Margreet)
 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Activiteiten van anderen

In deze rubriek maken wij melding van activiteiten van anderen. Deze staan in meer of minder los verband met Spinoza en zijn filosofie. Uiteraard vallen deze activiteiten buiten de verantwoordelijkheid van de ASK. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar de websites van de organisaties of personen die de activiteiten organiseren.