ASK logo

spinoplaatje copy

 Men moet menselijke handelingen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen. / TPT

Cursussen

pintozaal

Maak kennis met het werk en leven van Spinoza bij een van de introductie cursussen. En verdiep je verder in een van de studiegroepen. 
Lees meer

Spinozadagen

Schermafbeelding_2021-12-15_om_19.33.41.pngDe Spinozadag kon ondanks de covid maatregelen gelukkig doorgaan. Op 1,5 meter etc. Info en geluidsopnames van de lezingen vindt u op de Spinozadag pagina.

Lees meer

Spinozacentrum

spinozacentrum erik blits

Vanaf het ontstaan van de Amsterdamse Spinoza Kring heeft het opzetten van een Spinoza informatiecentrum voorop gestaan. Een begin is gemaakt in de OBA.
Lees meer

Amsterdamse Spinoza Kring

Kring rond beeld Spinoza

Met Spinoza heeft Amsterdam een historische 'superster' uit de Gouden eeuw in huis. De ASK wil bevorderen...
Lees meer

Spinoza

2012 poster spinozadag

Spinoza (1632-1677) was een van de belangrijkste filosofen ooit en zijn werk is ook vandaag nog hoogst relevant.
Lees meer

Jonathan Israel: Thomas More Lezing 2006, georganiseerd door het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.


Concluderende opmerkingen aan het eind van de lezing:

Religieuze gevoelens kunnen nooit het hoogste goed zijn in een samenleving.
Te midden van de specifieke dilemma's waar Nederland mee kampt, zou de verbondenheid van de Nederlandse samenleving versterkt moeten worden met de beste, meest relevante elementen uit zijn eigen Verlichtingstraditie.
De innige banden tussen democratie, vrijheid van gedachte en individuele vrijheid moeten beslist krachtiger worden uitgedragen, en wel zo dat deze waarden specifiek en nauw worden gekoppeld aan de egalitaire, democratische tak van de Verlichting.
Die kernwaarden moeten vervolgens begrepen en gepresenteerd worden als de grondslag van een moderne, universele morele en politieke orde, die niet gevormd en voortgebracht is door het Westen als zodanig, en ook niet door het christendom, maar door de louter wereldlijke filosofische en wetenschappelijke impulsen van de Verlichting, een wereldwijde beweging.
Binnen dat kader verdienen volstrekt onmisbare denkers als Spinoza en Bayle veel meer aandacht in de samenleving en in het onderwijs; er moeten meer standbeelden van hen worden opgericht en meer straten naar hen worden vernoemd, hun namen moeten vaker genoemd.
Ook moeten we, nog meer dan we al doen, het idee afkeuren dat religieuze leiders (van welke slag dan ook) de koers van de samenleving, de wetgeving en de politiek zouden moeten beïnvloeden. Theologische criteria en begrippen zouden op alle niveaus moeten worden losgekoppeld van juridische en constitutionele processen en instellingen van de maatschappij.
Ongeacht hoezeer het individuele personen vrijstaat - en vrij moet staan - om te geloven wat zij willen, mag veiligheidshalve niet worden toegelaten dat iemands religieuze gevoelens of theologische criteria, een vormende invloed krijgen op de huidige politieke en algemene cultuur.
Toegeven aan beweringen dat religieuze gevoelens het hoogste goed in de samenleving zijn, is het pad naar een politieke en sociale catastrofe.

Jonathan Israel

De volledige Engelstalige tekst van de lezing is te vinden op de site van de Radboud Universiteit Nijmegen (Soeterbeeckprogramma): www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/terugblik/terugblik-2006/teksten-2006/freedom_of_thought en is in boekvorm gepubliceerd bij Uitgeverij Damon.

Met dank aan NRC Handelsblad

Aanmelden nieuwsbrief

Amsterdamse Spinoza Kring • Sint Antoniesbreestraat 69 • 1011 HB Amsterdam • 06 - 43.49.89.15 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.